Lékárny Dr.Max generují Pentě obrat 850 milionů eur (23 miliard korun). Jedná se o její nejúspěšnější retailový projekt.
Středa
27.11.2013
Mohly by se lékárny Dr.Max stát franchisou? Jejich majitel Penta nad tím uvažuje.
 

Trh franchisingu v České republice neustále roste. Loni počet franchisových konceptů podle Franchising reportu, který vydává společnost PROFIT system, dosáhl 200. O vytvoření franchisové sítě v teoretické rovině uvažuje i investiční skupina Penta. Na mysl se jí dostaly dvě firmy z jejího portfolia, lékárny Dr.Max a Pet center. Realizace je však nepravděpodobná.

Penta vytvořila z lékáren Dr.Max v Česku a na Slovensku hráče číslo jedna. Síť je provozována částečně formou virtuálních lékáren, kdy provozovatelé lékáren jsou jejich majiteli a sdružují se pod jednou značkou. Těchto je kolem 100. „Virtuální cestou jít nechceme. Teď se bavíme o tom, jestli to pustit či jít tvrdou franchisou. Debata stále běží, zvažujeme plusy a mínusy. Umíme do franchisy zahrnout konkrétní výhody a podmínky, nabízíme velmi silnou značku,“ říká investiční ředitel Penty Václav Jirků a dodává, že Penta má ale vůči franchise 2 zásadní výhrady.

Rozhodnuto?

První je strach, že značku Dr.Max by mohl po 8 letém budování někdo poškodit. Druhý problém zůstává na straně trhu. Tím, že Dr.Max vyvolal jeho konsolidaci, mají malí lékárníci vůči lékárenské síti podle Václava Jirků negativní emoce. Dr.Max si na lékárnu nikdo nenalepí. „Hledání odpovědi u Dr.Maxe nám bude trvat několik měsíců, ale spíše se přikláním k tomu, že s franchisou na trh nepůjdeme,“ zakončuje debatu Václav Jirků.

Společnost Penta provozuje v Česku a na Slovensku přes 480 lékáren Dr.Max, dalších 70 lékáren je otevřeno v Polsku. Tam Penta dokončuje akvizici lékárenského řetězce Mediq Apteka, čímž získá 270 lékáren a stane se dvojkou na polském trhu. Část lékáren v síti Mediq Apteka je řízeno na základě franchisové licence.