Byznys nemusí být drahý
Na tuzemském trhu funguje celá řada franšízových konceptů, které do své sítě lákají nové franšízanty. Ne vždy pak po nich chce, aby do připojení se mezi ostatní franšízanty, investovali horentní sumy. Jedním z příkladů může být i původem polská síť zmrzlinových stánků LODOstrefa.
Chce-li si totiž někdo otevřít pobočku, nemusí sahat hluboko do kapsy. Firma od svých franšízantů nechce ani licenční poplatek, ani nevybírá poplatek marketingový. Jediným poplatkem, který pak franšízanté hradí je franšízové fee v hodnotě 500 zlotých za sezonu, což je zhruba 3500 korun. Tato cena však nezahrnuje koupi vybavení.
„Byla by velká chyba domnívat se, že stačí investovat právě oněch 500 zlotých. Je potřeba si uvědomit, že každý začátek si žádá investice, minimálně do marketingu. Připravit se musíte na provozní náklady. Proto je vždy třeba, aby franšízant měl alespoň takovou finanční rezervu, která mu pokryje náklady na podnikání, které vzniknou v prvních měsících od otevření pobočky, než začne stabilně vydělávat,“ říká Gabriela Petrová z poradenské společnosti specializující se na franšízing PROFIT system. Proto je vždy třeba při komunikaci s poskytovatelem licence mluvit i o tom, jak si vedou jeho další franšízové pobočky.
Od klasických zmrzlinových stánků se pobočky značky LODOstrefa, kterých na polském trhu najdeme přes 20, liší zejména svoji nabídkou. Zákazník si může vybrat, zda má chuť na zmrzlinu italskou, či americkou, nebo by raději ochutnal oblíbené granity či gofry. „Za 8 let jsme vybudovali základ konceptu založený na zkušenostech v oblasti výroby a prodeje zmrzlinových strojů. Tyto znalosti jsme využili k vytvoření svých vlastních kiosků, stejně jako nás to vedlo k rozšíření sítě skrze franšízové partnery,“ vysvětluje Joanna Misiakowska ze společnosti LODOstrefa.
Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
Proč je třeba sítě neustále obnovovat?
/12.11.2025
KFC svou cestu započalo před více jak 100 lety. Jako franšíza funguje již přes 70 let. I přesto řetězec oznámil zásadní změny.
Slovenský Kaliforňan mění pohled na rychlé stravování. Zdravé bowls plné lokálních surovin míří po Brně i do dalších českých měst. Franšízanty hledá pro restaurace i foodtrucky.
Slovenská síť Mr. Kebab hledá master-franšízanta pro český trh. Detaily spolupráce a plány expanze přibližuje zakladatel značky Ľubor Lelovits.
„Pro náš růst je klíčové, abychom měli ty správné franšízanty,“ říká Michal Příhoda, výkonný ředitel Fruitisimo Group. Síť loni překonala tržby půl miliardy korun a expanduje dál.
Franšízová síť s více než 200 pobočkami se úspěšně rozvíjí v zemích Evropy. Aktuálně hledá dlouhodobé partnery pro vstup na český trh.
Nejčtenější
Jak vydělat peníze na YouTube?
/16.07.2021
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Stále více firem se rozvíjí na základě modelu franchisingové spolupráce. Zjistěte, zda již nastal čas, abyste „franšízovali“ vlastní podnikání.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Udržet konzistentní vizuální styl u desítek poboček není snadné. Digitální nástroje pomáhají franšízám s tvorbou a správou marketingových materiálů.
Karel Kotrba se rozhodl své manažerské zkušenosti přetavit do práce s podnikateli. Dnes vede regionální boardy franšízové sítě TAB Board. Co ho v této roli nejvíc naplňuje?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...