Náraz v Polsku

Podmínkou úspěšného podnikání pod zavedenou značkou nemusí být jen dodržování osvědčených postupů, ale například i výběr správného místa nebo kvalitních zaměstnanců. Právě na tyto potíže narazil polský master-franšízant Sparrow 4, který má v Polsku na starosti rozvíjení značky Dairy Queen. Zástupci společnosti při vstupu na trh oznámili plán otevřít v příštích letech okolo 20 obchodních jednotek. Nedávno však polský master-franšízant všechny své pobočky uzavřel.
Společnost Sparrow 4 zprovoznila od září loňského roku v hlavním městě Polska tři pobočky Dairy Queen. Dvě z nich byly obchody se zmrzlinou a jeden firma provozovala pod hlavičkou DQ Grill & Chill hamburger a sendviče. Přestože polský trh se zmrzlinou patří k nejsilnějším v Evropě, nepodařilo se obchodům prosadit. „Ve stejnou dobu, jako zprovoznila společnost Dairy Queen svůj obchod v nákupním centru, otevřeli jsme i my. Naše restaurace ale stále funguje,“ říká Artur Czoska, ředitel franšízové sítě Carte d´Or Cafe s tím, že trh se zmrzlinou považuje za stále ještě nenasycený.
Mezi možnými příčinami neúspěchu tak může být špatná volba místa na galerii nebo neúspěšný výběr zaměstnanců, kteří značku prezentují na venek. Další možnou příčinou nepříznivého vývoje může být i skutečnost, že Dairy Queen je sice mimořádně úspěšná na domácím americkém trhu, v rámci Evropy a Polska však teprve zkušenosti sbírá.
Centrála Dairy Queen provozuje v 28 zemích po celém světě na 6 800 obchodních míst, přičemž převážná většina z nich se nachází v USA, kde je vlajkovým investorem miliardář Warren Buffet. Vedení společnosti nabízí také franšízu pro český a slovenský trh. Šanci získat exkluzivní licenci mají zejména podnikatelé, kteří znají dobře české obchodní prostředí, a mají zkušenosti z odvětví gastronomie nebo maloobchodu.
Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Dánská značka City Calendar míří na český trh a hledá partnery pro expanzi. Zaměřuje se na tvorbu, výrobu a distribuci originálních lokálních adventních kalendářů s vouchery.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...