Mražená šance

Jasně čitelný podnikatelský koncept má tu výhodu, že zákazníci vědí, co od něj mohou očekávat. Patří mezi ně například Yogoterie, jejímž cílem bylo vybudovat obchody pro prodej mraženého jogurtu. I přesto, že společnost zákazníkům nabízí další doplňkový sortiment, jako jsou čerstvé jogurty, milkshaky, smoothies nebo káva, tvoří frozen yogurt stále drtivou většinu prodejů s nejvyšší marží.
Výhodou konceptu je podle jednatele Jakuba Zímy také samoobslužný provoz při prodeji frozen yogurtu, který mimo atraktivity pro zákazníky přináší i možnost rychlého prodeje. Díky tomu lze zejména v letních měsících uspokojit jen s malým počtem zaměstnanců velké množství zákazníků a dosáhnout vysokých obratů.
Nereálná očekávání v oblasti finanční a provozní jsou ale často faktorem, který brzdí rozvoj Yogoterie. Velká část zájemců o franšízu má totiž podle Jakuba Zímy představu, že do projektu investuje peníze, který poběží sám bez jejich účasti. Osobní angažovanost v provozu je přitom nezbytná zvlášť v menších městech. „Pokud je franšízant ochoten zastat pozici vedoucího provozovny a také sám produkt zákazníkovi prodávat, tak se mu návratnost investice přirozeně zkracuje,“ říká Jakub Zíma s tím, že se návratnost pohybuje v horizontu tří let.
Zájemce o franšízu by měl mít řídící a organizační schopnosti, znalost lokálního trhu a v neposlední řadě by mu neměla chybět chuť do práce a nadšení pro značku Yogoterie. Investice se pohybuje mezi 1až 2 miliony korun. Rozdíl je především v počtu použitých technologií (zmrzlinových strojů), které tvoří velkou část investice.
Do měst a lokalit s menší kupní silou počítá centrála s variantou s jedním zmrzlinovým strojem, která nabízí zákazníkovi výběr z dvou příchutí frozen jogurtu. V tomto případě je investice nižší kolem 1 milionu korun. Do velkých měst a na atraktivnější lokality, jako jsou například stávající místa v nákupních centrech, s použitím tří zmrzlinových strojů je potřeba počítat s 2 miliony korun.
Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Dánská značka City Calendar míří na český trh a hledá partnery pro expanzi. Zaměřuje se na tvorbu, výrobu a distribuci originálních lokálních adventních kalendářů s vouchery.
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...