Subway se poprvé zmenšila

Společnost Subway v prohlášení uvedla, že za poklesem počtu amerických franšíz stojí fakt, že se soustředila v roce 2016 na rozvoj a růst v mezinárodním měřítku. Musela proto zavřít 359 poboček. Pro své americké franšízy chystá letos několik výrazných změn, které by franšízové síti pomohly v domovských Spojených státech vrátit se zpět k růstu.
„Rok 2017 do naší společnosti přinesl vzrušující transformaci, která zahrnuje uvedení nových a vylepšených produktů, a měla by se tak podílet na větší spokojenosti zákazníků a ideální lokalizaci franšíz Subway pro jejich další úspěch," uvedla společnost pro agenturu Bloomberg. V Americe má Subway nyní 26 744 provozoven, po celém světě jejich počet překročil již hranici 44 tisíc (ve 112 zemích).
V tomto směru je největší franšízovou sítí na světě, konkurenční McDonald’s má globálně na 36 tisíc restaurací. Subway za loňský rok zaznamenala ztráty také v obratu, její zisk v USA klesl meziročně z 11,5 miliard dolarů na 11,3 miliardy. V mezinárodním měřítku nicméně síť Subway naopak rostla, když její zisk meziročně stoupl o 3,7 % na 5,8 miliard dolarů. Oblasti mimo USA jsou tak pro další rozvoj značky nadále klíčové.
Několik teoriií poklesu zájmu o fastfoody
V posledním čtvrtletí roku 2016 nicméně poklesl zisk i McDonald’s o 1,3 %, a to přestože se společnost snažila zákazníky nalákat třeba na neomezenou otevírací dobu 24 hodin, či nabídku alternativních zdravých pokrmů v podobě salátů a potravin s nízkým obsahem kalorií. Existuje proto několik teorií, proč se poslední rok fastfoodům obecně vede hůř než dříve.
Podle jedné je americký trh již přesycený gastronomickými koncepty typu Subway, Chipotle, či Arby’s. Další zase tvrdí, že s nárůstem cen potravin v Americe se lidé častěji stravují doma, a doma také více vaří. A třetí dává vinu rostoucí konkurenci, a za příklad dává třeba síť restaurací Olive Garden, která se orientuje na italskou kuchyni, a nabízí za nízkou cenu kvalitnější hotové pokrmy z hlediska složení i přípravy.
Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Dánská značka City Calendar míří na český trh a hledá partnery pro expanzi. Zaměřuje se na tvorbu, výrobu a distribuci originálních lokálních adventních kalendářů s vouchery.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...