Vegetariáni objevují franšízing

Tuzemská vegetariánská síť Vegg-go plánuje otevřít ve střední Evropě přes 200 franšízových poboček, první zahraniční restauraci vlastní expandující značka ve Vídni. Trendu bezmasých pokrmů se v jejím čele chytil bývalý šéf Kosteleckých uzenin Jan Hanuš. Firmu založil před dvěma lety pro lidi, kteří sice jedí i maso, ale občas mají raději spíše lehké a zdravé jídlo. "Prapříčinou byla moje osobní potřeba," říká Hanuš, který byl prý i kvůli své práci masa přejedený, a trpěl zažívacími potížemi. Ty mu nakonec dopomohly k novému podnikatelskému nápadu, s nímž chce nyní dobýt další evropské země.
Podle Hanuše sice vzniká stále více českých veganských podniků, opravdový boom ve spotřebě ale teprve nastává. V Evropě je nejvíce viditelný v Německu, či sousedním Rakousku, odkud pochází další franšízová síť pro vegetariány I Love Veggie Burger. Její první pobočka se otevřela v roce 2014 ve Vídni, podnikatelský plán značky je takřka identický s tim, který v Česku prezentuje právě Vegg-go. Milovníkům zdravého životního stylu - a to nejen vegetariánům a veganům - nabídnout pokrmy, které ukojí jejich chuťové buňky i touhu po hodnotné a snadno stravitelné výživě.
Bezmasá alternativa se usadila i ve fast-foodech
Za svoji největší konkurenci přitom i díky franšízovému obchodnímu modelu považuje majitel české značky Vegg-go také českou franšízu UGO. Cílí totiž na stejnou skupinu zákazníků, tedy zaměstnance v kancelářích. Vegetariánské pokrmy nejedí denně, ale jako alternativu ke své normální denní stravě. UGO je na českém trhu průkopníkem ve zdravé výživě, která se skládá převážně z ovoce a zeleniny. Funguje již od roku 2006, a stále rostoucí trend v podobě celkového zdravého životního stylu dává tomuto konceptu čím dál větší potenciál růstu také do budoucnosti.
Vliv tzv. wellness a spolu s tím narůstající oblibu vegetariánství ale naleznete také v klasických gastronomických službách a franšízových konceptech. Americká značka na výrobu sendvičů Subway například do své nabídky zařadila vegetariánskou variantu své hlavní speciality Veggie Delite již v roce 2012. A první McVegan burger prodala v těchto dnech v testovacím prodeji také konkurenční společnost McDonald’s. S nadsázkou lze říci, že vegetariáni a vegani pomalu objevují svět franšízingu. Výjimkou potvrzující pravidlo budiž franšízová síť Loving Hut, která i v ČR již přes 10 let nabízí bezmasou kuchyni, inspirovanou tradičními vietnamskými pokrmy.
Nyní máte jedinečnou příležitost setkat se na Veletrhu franchisingu 2017 s majiteli franšízových licencí UGO, Subway, i McDonald’s, a získat tak všechny potřebné informace pro zahájení svého podnikání. DOMLUVTE SI SCHŮZKU https://veletrhfranchisingu.cz#exhibitors.
PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
Franšízová síť nabízí zdravější alternativu v oblasti fast foodu už bezmála dvacet let. Na inovacích se aktivně podílí i franšízanti.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...