Starbucks bere útokem Čínu

Americký kavárenský franšízový koncept Starbucks masivně roste v Číně. Podle ředitelky společnosti pro čínský trh Belindy Wong nyní značka otevírá novou pobočku každých 15 hodin. V Šanghaji byla koncem loňského roku otevřena vůbec největší kavárna Starbucks spolu s prémiovou pražírnou, která má oproti domovské pobočce v Seattlu dvojnásobnou rozlohu - na 2 700 čtverečních metrů. Bývalý ředtel Howard Schultz ji nazval Coffee Wonderlandem. Má vůbec nejdelší bar z poboček Starbucks, pult vyráběný za pomoci 3D tiskárny, a celkovou kapacitu na až sedm tisíc zákazníků denně, kteří mají v interiéru k dispozici na 500 ručně vyráběných židlí.
Starbucks má nyní v Číně na 3 tisíce franšízových poboček, do roku 2021 by jich mělo být celkem přes 5 tisíc. Do 10 let se při takovém vývoji stane Čína zemí s největším počtem poboček Starbucks, a překoná i Spojené státy. "Otevíráme na 500 nových kaváren ročně, to číslo ale není pro nás tím nejdůležitějším," uvedla pro stanici CNBS Belinda Wong s tím, že prioritou zůstává pro značku budování vztahů se zákazníky.
Příprava na pokles zájmu v Americe
V Číně nyní síť Starbucks roste rychleji než ve Spojených státech, kde zástupci značky očekávají brzký pokles trhu s kávou. Tržby zde firmě rostou meziročně o osm procent, zatímco v USA jen o tři. Jen v Šanghaji má firma v současnosti v provozu na 600 poboček, což je už teď nejvíc ze všech měst na světě. Zaměstnance do svých řad láká Starbucks v Číně i na ubytování, čímž se snaží vyjít vstříc mladým absolventům škol bez zkušeností.
Starbucks otevření prémiové kavárny v Šanghaji propagoval také za pomoci čínského e-shopu Alibaba, kde si zákazníci mohli rezervovat ochutnávku a nakupovat zrnkovou kávu. Spolu s lídrem internetového prodeje v Číně chce Starbucks integrovat zákaznické zážitky a zkušenosti do obchodního provozu v reálném čase. Příběh společnosti v šanghajské pobočce přibližují kromě jiného nápisy a značky na obrovském dvoupodlažním měděném kotli, v němž se na místě praží čerstvá káva. Další část historie si pak mohou hosté přečíst v prostorovém interaktivním průvodci na internetu.
Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Evropská síť provozoven zdravé varianty fast foodu Fruitisimo vznikla v České republice. Jejich růstu pomáhá i vzájemné sdílení zkušeností jednotlivých franšízantů.
Na Českém trhu se objevila nová ukrajinská franšíza se zajímavým konceptem fast foodu. Co může nabídnout v silně konkurenčním prostředí gastronomie?
Franšízant Honza Stopek vede dvě úspěšné pobočky s pizzou Vosíme. Na počátku stála debata u piva na téma vlastní podnikání.
Franšíza Trdlokafe s oblíbenou kombinací trdelníku a výběrové kávy roste v mezinárodním měřítku i v rámci České republiky. Koncept přilákal i investory z Venture Clubu.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...