Služby na dosah ruky / OK Point je dynamicky rostoucí síť franšízových poboček, kterou na sklonku roku 2015 spustila finančně-poradenská společnost Broker Consulting společně s retailovou mBank. Jejím cílem je poskytovat klientům poradenství v oblasti financí, bankovnictví a realit na jednom místě. Dnes jich na trhu působí 42.
Úterý
02.10.2018
Po práci v korporacích se Radek a Soňa Husákovi rozhodli vydat cestou samostatného podnikání. Stali se partnery sítě OK Point.
 

Díky franšízovému konceptu mohli manželé Husákovi zúročit své zkušenosti ekonoma a právničky, díky nimž klientům úspěšně pomáhají s financemi, investicemi, bankovními i realitními službami. Radek Husák byl typickým úspěšným manažerem v korporaci. „Měl jsem za sebou třináctiletou kariéru v nadnárodní společnosti. Cítil jsem, že v dalším růstu mi brání to, že o mém profesním rozvoji rozhodují jiní. V momentě, kdy jsem zvažoval co dál, přišla možnost provozovat pobočku franšízové sítě OK Point. Neváhal jsem a chopil se jí,“ vzpomíná Radek Husák.

Pro franšízing nadchl i svou manželku Soňu, která předtím působila jako právnička na Katastru nemovitostí v Brně. Ta díky své právnické praxi dokáže klientům OK Point nabídnout kompletní právní servis včetně kvalitní revize jejich současných smluv. „Vzhledem ke své dřívější práci na katastru nemovitostí velmi vítám také propojení s realitními službami. Právě to je totiž oblast, která mne velmi baví,“ vysvětluje Soňa Husáková.  

Pomoc s financováním

Před vstupem do sítě OK Point neměli manželé Husákovi s podnikáním žádné zkušenosti. Také proto se rozhodli jít cestou franšízy. „Přerod zaměstnance v podnikatele není zcela jednoduchý, protože najednou jste na vše sám. Spolupráce se silným franšízorem nám ukázala směr, kudy se vydat, nastavila pravidla a pomohla nám se všemi zákonnými požadavky,“ vyjmenovává Soňa Husáková výhody, které podle ní franšízing přináší. Franšíza vytvořená finančně-poradenskou společností společně s retailovou mBank je zaujal nejen svým zaměření, ale také faktem, že se jedná o původem český koncept.

Investice do otevření franšízové pobočky OK Point činí 1,5 milionu korun. Dobrou zprávou pro zájemce o franšízu je, že společnost broker Consulting svým budoucím franšízantům s financováním pomáhá. Návratnost je zhruba do jednoho roku, což potvrzují i slova Radka Husáka: „OK Point v Brně na Vídeňské jsme otevírali před rokem a už se blížíme k černým číslům, což byl náš cíl. Dneska už se cítím jako právoplatný podnikatel, který se už zaměstnancem nikdy nestane.“

Plán na 20 let

Pro většinu podnikatelů dnešní doby je problémem najít kvalitní zaměstnance. S touto situací se potýkali i majitelé brněnské pobočky. Nezaměstnanost je v současnosti na rekordně nízké úrovni a zaměstnavatelé tak nemají pestrou nabídku kandidátů, ze které by mohli vybírat. V otázce výběru zaměstnanců však mají manželé Husákovi jasno. Než přijmout za každou cenu hned prvního zájemce, raději si počkají. I když to bude znamenat vysoké pracovní nasazení pro ně samotné. Správný výběr zaměstnanců je klíčový. Majitelé brněnského OK Pointu od nich očekávají zdravý selský rozum, spolehlivost, ochotu na sobě pracovat a proklientský přístup.

Jen takoví kolegové mohou Soně a Radkovi pomoci prosadit se a uspět na trhu prostřednictvím kvalitně odvedené práce a perfektního servisu. Musí se totiž vyrovnat s důležitým faktem, který jejich práci ovlivňuje. Většina české populace má i dnes bohužel negativní zkušenost s finančním poradenstvím. „To bereme jako velkou příležitost k tomu, jak se odlišit a jak si klienty udržet,“ říká Radek Husák s tím, že jeho cílem je, aby pobočka stála na stejném místě přinejmenším dalších 20 let a klienti se na ně vždy s důvěrou obraceli při řešení jakýchkoli finančních otázek. Momentálně se tak chtějí manželé Husákovi zaměřit na stabilizaci pobočky, najít kvalitní zaměstnance a vybudovat síť kontaktů a externích spolupracovníků.

 Zájemci o podnikání v oblasti finančního poradenství musí podle Radka Husáka počítat s tím, že pokud nejsou z oboru, je nutné se důkladně odborně připravit. Vyžaduje to hodně studia, protože paleta nabízených produktů a služeb je velice široká. „Abychom mohli klientovi předložit kvalitní řešení, musíme mít přehled a znalosti. Zároveň je třeba se obrnit trpělivostí, neboť budování dobrého jména je běh na dlouhou trať,“ doporučuje Radek Husák.


Franšíza jako motivace / Častými zájemci o OK Pointy jsou ti, kteří přicházejí z prostředí mimo společnost Broker Consulting. Primárně se jedná o úspěšné podnikatele nebo o vysoké manažery z korporací, kteří ve svém oboru dosáhli určitého bodu a hledají vhodný způsob další realizace, a koncept franšízových finančních poboček OK Pointů se pro ně stává vysoce zajímavým.
Kontaktní formulář
Kontaktní formulář
If you see this, leave this form field blank