Móda na dosah / Na českém trhu má Pierre Cardin jednu vlastní pobočku, čtyři franšízové a 20 partnerských. Jejich počet chce však v letošním roce rozšířit. Expandovat má v plánu také na Slovensku.
pondělí
10.06.2019
Cílem módní značky Pierre Cardin pro letošní rok je proniknout s franšízou na český a slovenský trh. V hledáčku má města nad 100 tisíc obyvatel.
 

Značku pánského oblečení Pierre Cardin není jistě třeba dlouze představovat, ve svém oboru je totiž jednou z těch nejznámějších na celém světě. Její sortiment je určen pro muže, kteří chtějí vypadat šik a moderně. Dobrou zprávou pro pány v Česku a na Slovensku je, že najít obchod této sítě by pro ně mělo být snazší. Právě tyto dva trhy ji totiž aktuálně velmi zajímají z pohledu expanze prostřednictvím franšízových licencí. A plány má jasné. „Letos otevřeme franšízovou prodejnu v Praze, ale rádi bychom otevřeli showroom také v Bratislavě,“ prozrazuje Małgorzata Zagdańska, franšízová manažerka Pierre Cardin.

Výše investičních nákladů potřebných k otevření obchodu Pierre Cardin závisí na zvoleném modelu spolupráce. Pokud se jedná o klasickou franšízu, v níž je franšízant povinen zakoupit zboží, činí přibližně 4 mil. Kč. V případě franšízového modelu, kdy je zboží majetkem franšizora, se investice sníží na 2,5 mil. Ziskovosti dosáhne obchod již v prvním roce fungování, návratnost investice může franšízant očekávat v horizontu pěti let. Za svou investici získává franšízový partner know-how, jak provozovat obchod, jeho vybavení: nábytek, figuríny, všechny materiály související s vizuálním merchandisingem. Svým franšízantům pomáhá také s výběrem lokality a jednáních o pronájmu.

Jak franšízor upozorňuje, nalezení dobrého franšízanta a také vhodného prostoru pro obchod nemusí být vždy snadné. „Nejprve hledáme partnery se zkušenostmi v módním průmyslu. Proč? Protože oblečení je dnes jedním z nejvíce konkurenčních segmentů a uspět v něm chce většinou hodně práce a zkušeností. Pokud jde o nalezení toho pravého místa, ani to nebývá nejjednodušší. Jako příklad mohu uvést naši zkušenost z polského trhu, kde máme prodejnu ve městě Tychy, v moderní nákupní galerii. Mohlo by se zdát, že právě moderní nákupní centrum přiláká velké množství zákazníků,“ vysvětluje Zagdańska s tím, že realita ukázala něco jiného. Obyvatelé tohoto 120tisícového města totiž raději sednou do svých aut a za nákupy vyrazí do 20 km vzdálených Katovic. Právě to je důvod, proč výběru vhodné lokality věnuje opravdu velkou pozornost.

 


Dostatek místa i zákazníků / Franšízovou pobočku značky Pierre Cardin je vhodné otevřít ve městě ideálně se 150 tisíci obyvateli. Co se její velikosti týká, měla by mít 100 až 130 m2.