Krize odhalila nový potenciál pro franšízanty

Franšíza i pro menší města / Metoda DME se postupně rozšiřuje i do menších měst. V loňském roce se kurzy pod hlavičkou DME rozšířily do měst jako jsou Prachatice, Vimperk nebo Rychnov pod Kněžnou.
Středa
17.06.2020
Vládní opatření v boji proti pandemii tvrdě zasáhla podnikání v oboru vzdělávání. Jak ve „zkoušce“ obstál franšízový koncept Direct Method for English?
 

Takřka ze dne na den přišly jazykové školy Direct Method for English (DME) o možnost vzdělávat své studenty za jejich osobní přítomnosti. Její franšízanti tak náhle byli vystaveni situaci, kterou nikdo nečekal. Úkolem poskytovatele licence tak bylo vymyslet plán, jak i dál studenty učit. A jak se zdá, cesta, kterou se vydal odhalila další možnosti výuky DME. „Zastavení prezenční výuky na bezmála dba měsíce nám ukázal zcela nový segment klientů v oblasti jazykového vzdělávání. Tedy ty, kteří mají zájem o online výuku. Našim partnerům jsme se tak snažili poradit, jak toho využít,“ prozrazuje Branislav Peľák, Branch Manager společnosti Empire CZ, která za konceptem Direct Method for English stojí.

Franšízantům se tak dostalo doporučení, jaké platformy je možné pro online kurzy využít a jak oslovit klienty, kteří rádi využívají možnosti vzdělávání na síti. Jak Peľák prozrazuje, někteří partneři DME této možnosti využili, jiní pak počkali na uvolnění opatření. V současné době, kdy se řada věcí v Česku dostává zpět do „normálu“, vrací se zpět do učeben i klienti DME. Část z nich se však rozhodla využít možnosti učit se cizí jazyk z pohodlí svého domova či kanceláře. „Osobně se domnívám, že potenciál mají do budoucna oba segmenty trhu, a to vzhledem k tomu, že část klientů se k prezenční výuce již nevrátí,“ doplňuje Peľak.

Momentálně v České republice najdeme 21 jazykových škol s metodou DME, z nichž jedna je řízena společností Empire CZ. Zbylých 20 jsou provozovány na základě franšízové licence. Jejím držitelem se může stát jak již fungující jazyková škola, tak i samostatný lektor. V poslední době eviduje poskytovatel licence zvýšený zájem o licence ze strany OSVČ, kteří chtějí působit v menších lokalitách. I tam se jim totiž dle franšízora může dařit. V současné době má DME zájem pronikout do dalších měst, kde ještě nemá zastoupení. Jde například o Liberec, Zlín nebo České Budějovice.

Při výběru toho správného franšízanta je pro centrálu DME klíčová jeho angažovanost a drive v byznysu. Je totiž důležité, aby v čele „pobočky“ stál člověk, kterému na jejím úspěchu záleží a ví, jak ho dosáhnout. Velkou výhodou pak je, pokud má uchazeč o franšízovou licenci praxi v oblasti vzdělávání.


Cena vlastního byznysu / Jednorázový poplatek, se kterým zájemce o podnikání s licencí DME musí počítat, činí 15 až 20 tisíc korun a je určen na vstupní školení. Roční licenční poplatek se pak pohybuje od 10 do 40 tisíc korun podle regionu, ve kterém franšízant působí.