Značka s tradicí / Síť Coccodrillo specializující se na prodej značkového oblečení a doplňků pro děti a mládež, se rozvíjí od počátku 90. let. V současnosti působí s téměř 500 prodejnami v Polsku, Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a dalších zemích.
Středa
22.09.2021
Zájem o franšízové licence značky Coccodrillo trvá. V západočeských Vejprtech navázala novou formu spolupráce.
 

Pobočka u hranic s Německem je letos zatím první novou pobočkou, kterou v tuzemsku tato síť obchodů s dětským oblečením otevřela. Jedná se o pobočku formátu shop-in-shop, kdy oblečení značky Coccodrillo doplňuje sortiment franšízového partnera v nákupním centru Velta Free Shop. Zákazníci tohoto obchodu jsou v současné době zejména z Německa. Do budoucna však lze dle franšízové manažerky Coccodrillo pro ČR a SR Renaty Kubáňové očekávat nárůst českých zákazníků vzhledem k charakteru produktu, který si v Česku oblíbila řada rodičů.

To potvrzuje i neustálý zájem ze strany potenciálních franšízantů o licence. Jejich počet by tak mohl i nadále růst. V současnosti má síť v Česku 24 prodejen, z nichž 23 vedou franšízoví partneři. „Pravdou je, že zájemci o franšízy se nám ozývají a potenciál růstu zde tak je. Loňský rok nás však naučil, že plánovat otevření prodejen není v této době jednoduché. Proto nemáme striktně stanovené plány, že do konce tohoto roku otevřeme tolik a tolik poboček,“ prozrazuje Renata Kubáňová s tím, že největším „lákadlem“ franšízové spolupráce se značkou Coccodrillo je fakt, že není nutné investovat vysoké částky do nákupu zboží. Za zboží totiž zaplatí jen kauci a následně je jim vyplacena provize za prodej zboží. Finance, které by v případě vlastního podnikání museli vynaložit na nákup zboží, mohou investovat jinde – například do svých vlastních marketingových aktivit.

Proud zákazníků

Zájem mít ve svém portfoliu Coccodrillo mají i sama nákupní centra. Nabídky prostor z obchodních center chodí Renatě Kubáňové velmi často. Sama však přiznává, že více se praxí osvědčilo otevírat prodejny v centrech měst a v ulicích, kterými denně projde hodně lidí. Pro majitele takového obchodu je totiž snadnější přizpůsobit chod obchodu svým možnostem a také nákupnímu chování zákazníků v dané lokalitě. Nemusí se tak řídit pravidly obchodního centra, které jsou mnohdy velmi striktní. „V momentě, kdy franšízant otevírá svou pobočku v nákupním centru, usilujeme o vyjednání co nejlepších podmínek, a to nejen, co se výše nájemného týká. Důležité pro nás také je, jak se majitel centra o své nájemce stará, jaký dělá marketing, aby jim přivedl zákazníky,“ vysvětluje Renata Kubáňová.

Zájemce o podnikání pod hlavičkou Coccodrillo musí do pořízení svého obchodu investovat zhruba 400 tisíc Kč. Tato částka pokryje plné vybavení prodejny, jehož je následně majitelem. Od svých franšízových partnerů Coccodrillo nevybírá žádné licenční poplatky. Budovat vztah se svými zákazníky se franšízantům daří v malých i velkých městech. Vše závisí na jejich aktivitě, přístupu, schopnosti a ochotě svým zákazníkům poradit a poznat je.


Zákazníkům na očích / Pro otevření pobočky Coccodrillo jsou vhodná města s více jak 20 tisíci obyvateli. Ideálně by se pak měly nacházet na atraktivních místech ve městě nebo v nákupním centru.