6 let na trhu / První OK Point zprovoznila společnost Broker Consulting v prosinci 2015. Do konce letošního roku by jich mělo fungovat 50.
pondělí
11.10.2021
„Původně jsme předpokládali, že budeme mít na trhu přibližně 70 poboček. Nyní víme, že jich bude mnohem víc," prozrazuje Radim Štantejský, manažer projektu OK POINT.
 

Plánem OK Point, o kterém jste v červnu hovořil, je mít do konce letošního roku na trhu 50 poboček. V srpnu jich fungovalo 42. Podaří se vám tento plán splnit?
Ano, jsem si jist, že tento plán splníme. Během letních měsíců i září jsme intenzivně vedli pohovory s několika zájemci o franšízu. Jednání byla úspěšná, takže do konce letošního roku plánovaný počet 50 OK POINTů naplníme. Aktuálně jsme ve fázi realizace a výstavby nových poboček.

Jsou v Česku ještě města, kde pobočka OK POINT zatím nefunguje, ale podle vás by měla? Jaké jsou vaše plány expanze?
V současné době pokrývá naše pobočková síť všechna krajská města, a tak dochází k zahušťování měst, ve kterých funguje více našich poboček zároveň. Chceme být našim klientům ještě blíž, proto máme v plánu otevírat další pobočky i v menších městech jak v Čechách, tak na Moravě. Soustředíme se na vybrané lokality, kde nám výstavba dalších OK POINTů dává největší smysl a zároveň je zde velká poptávka ze strany našich klientů.

Jak hustá by mohla finálně být síť OK Pointů v Česku?
Na začátku projektu v roce 2015 jsme počítali se zhruba 70 obchodními místy. Vzhledem k dosavadnímu úspěchu celého konceptu a výrazné poptávce uchazečů o franšízu je jasné, že tyto odhady budou navýšeny o další desítky nových poboček OK POINT napříč republikou.

Řada franšízových konceptů vítá, pokud jejich úspěšní franšízanti vedou více než jednu pobočku. I vy v síti takové máte. Očekáváte, že jejich počet bude narůstat? Jak velkou výhodu pro síť takoví franšízanti představují?
V poslední době vnímám stále intenzivněji nový trend, kdy nejúspěšnější franšízanti vedou vícero poboček. Očekávám, že počet našich stávajících franšízantů, kteří projeví zájem otevřít si další OK POINT, bude dál narůstat. Pakliže prokázali dostatečné zkušenosti a dobré obchodní výsledky, v jejich záměru je velmi podporujeme. V tuto chvíli už jednáme s několika z nich, kteří plánují otevřít druhou, a dokonce i třetí franšízovou pobočku.

Z jakých oborů vaši franšízanti nejčastěji přichází?
Majiteli poboček se mnohdy stávají lidé z korporátní sféry, kteří působili ve středním a vyšším managementu. Stejně tak se u nás daří těm, kteří původně pracovali jako finanční konzultanti či realitní makléři. Skvělé uplatnění pak v OK POINTtech nacházejí i sportovci po ukončení aktivní kariéry nebo cílevědomí absolventi středních a vysokých škol. Zvýšený zájem o podnikání ve franšíze teď projevují i lidé z oborů zasažených pandemií čili z cestovního ruchu a gastro.


Vyškolení podnikatelé / „Součástí našeho vzdělávacího systému je intenzivní zaškolení a trénink, kterým prochází franšízant a jeho zaměstnanci jak před samotným startem pobočky, tak v prvních týdnech po jejím otevření," upřesňuje Radim Štantejský, manažer projektu OK Point.