16 tisíc nových podnikatelů

Rozdíl v regionech / Od začátku roku zahájilo podle dat CRIF svoji činnost nejvíce podnikatelů v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejméně lidí začalo během uplynulých devíti měsíců podnikat v Karlovarském a Libereckém kraji a v Kraji Vysočina.
Pátek
15.10.2021
Počet lidí, kteří letos od července do září rozjeli své podnikání, se meziročně snížil. Méně je však i těch, kteří své podnikání ukončili.
 

Během třetího čtvrtletí letošního roku začalo v České republice podnikat 15 958 lidí, což je o 1 886 méně než před rokem. Méně podnikatelů ale také svoji činnost ukončilo. Konkrétně 6 320, což je o 3 698 méně než loni. K přerušení činnosti se ve třetím čtvrtletí rozhodlo 17 859 podnikatelů, o 4 208 méně než v roce 2020. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

„Letošní léto bylo z pohledu počtu nových a končících podnikatelů klidnější než to loňské z několika důvodů. Situaci v loňském roce výrazně ovlivňovalo letní uvolnění přísných jarních omezení, nejistota a také rychlý přesun pracovní síly mezi obory. Letos byla situace stabilnější, takže lidé na jedné straně méně opouštěli svá podnikání, na druhé straně vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti ani tolik nehledali nové zdroje příjmů ve formě podnikání nebo práce na živnostenský list,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Na zlepšující se situaci poukazují i data za prvních 9 měsíců letošního roku. Během nich bylo v České republice založeno celkem 48 185 živností, což je jen o 161 méně než loni. Svoji živnost zároveň ukončilo 28 063 lidí, o 2 344 méně než v minulém roce. Výraznější nárůst byl zaznamenán u přerušených živností. K tomuto kroku se podnikatelé od ledna do září odhodlali v 74 466 případech. To je skoro o 4 tisíce více než loni. „Jednou z příčin je přetrvávající nejistota ohledně dalšího ekonomického vývoje, nedostatky některých meziproduktů a materiálů na trhu a rovněž stoupající ceny energií a dalších vstupů. Počet přerušených živností je tak letos nejvyšší od roku 2017,“ doplňuje Kameníčková.

Oživení na dohled

Vzhledem k nízkému počtu ukončených živností letos vzrostl poměrový ukazatel počtu nových a zaniklých živností. Na 10 ukončených připadá 17 nově založených, což je nejvíce za posledních několik let. V prvních 9 měsících roku 2020 šlo o 16 nových živností a v roce 2017 například pouze o 12 nových živností na 10 zaniklých. Nejvíce nových živností na 10 zaniklých vzniklo ve Středočeském kraji a to celkem 20. V Praze, Moravskoslezském kraji a Olomouckém kraji vzniklo shodně 19 nových živností na 10 zaniklých. Naopak nejméně nově vzniklých živostí na 10 zaniklých vykazuje kraj Liberecký (11).

Zlepšující se situace panuje i na tuzemském franšízovém trhu. Franšízoři v současné době evidují vzrůstající zájem o licence oproti stejnému období loňského roku. Z informací od zástupců franšíz však vyplývá, že potenciální franšízanti jsou také velmi opatrní. „Může za tím být i určitá nejistota z toho, jak se bude pandemie a s ní spojená opatření dále vyvíjet. Podnikatelé tak o franšízy jeví zájem, s konečným rozhodnutím však někdy váhají. Všichni si totiž dobře pamatují, jak se loni na podzim situace podnikatelů zkomplikovala. V momentě, kdy bude budoucnost jasnější, tak lze očekávat, že na trhu přibude franšízových podniků více než v uplynulých letech,“ říká Lenka Nováková, expertka na franšízing ze společnosti Profit system franchise services.


Bezpečný byznys? / Zahájit podnikání v krizi je obtížný úkol. Díky franšízingu mohou franšízanti riziko na začátku snížit. A to díky využívání know-how zavedené značky, podpoře a nástrojům, které franšízor poskytuje.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017