Předpoklady k úspěchu / „Klíčem k úspěchu nejen ve franšíze je správně nastavené uvažování, pozitivní mysl, pečlivost a hlavně návyky, které člověk získá díky pravidelným pracovním činnostem,“ říká franšízant OK POINT Jiří Tatýrek.
Čtvrtek
21.07.2022
Od vysokoškolské brigády k vlastnímu byznysu – tak by se dala popsat cesta Jiřího Tatýrka. Dnes je majitelem jednoho z pražských OK Pointů.
 

O tom, že svou budoucnost vidí v podnikání, měl Jiří jasno už poměrně brzy. Dost tomu napomohla i kniha Roberta Kiyosakiho „Bohatý táta, chudý táta“, kterou v 9. třídě dostal od svého otce, který již dlouhá léta pracuje ve společnosti Broker Consulting. Po jejím přečtení si uvědomil, že kariéra zaměstnance není jeho snem. „Asi jako většina studentů jsem prošel různými brigádami. Jedna z těch posledních byla v pizzerii, pro kterou jsem rozvážel pizzu. Vydělával jsem si 60 Kč/hod a tehdy jsem si, myslím, začal opravdu vážit peněz,“ říká Jiří Tatýrek s tím, že zkušenosti z brigád ho přiměly více se zajímat o to, jakou práci dělá jeho otec.

Aby ji poznal opravdu detailně, nastoupil během studia na vysoké škole do jeho týmu, díky čemuž začal více pronikat do světa financí. „Táta byl v tomto ohledu skvělým mentorem, ale nikdy mi nedal nic zadarmo, za což jsem mu dnes velmi vděčný,“ prozrazuje pražský franšízant.

Hned při vstupu do společnosti Broker Consulting zaujal Jiřího franšízový projekt OK Point, a to zejména komplexností služeb, které klientům pod jednou střechou nabízí. Bylo mu však jasné, že vlastní podnikání nemusí přijít hned. Po určité chvíli vyčkávání na uvolnění kapacity, se mu ale příležitost naskytla. Sen, kterým bylo pomáhat klientům ve finančních a realitních otázkách ve vlastní pobočce, se mu splnil po čtyřech letech.

Podnikání se siným partnerem v zádech

Jak sám Jiří Tatýrek říká, franšíza OK Point mu umožňuje svobodně řídit vlastní podnikání a dál ho rozvíjet. „Přitom mám za sebou silnou značku a zázemí, které bych si jinak musel budovat desítky let,“ vysvětluje s tím, že od franšízora, společnosti Broker Consulting, má k dispozici nejen know-how a řadu procesních systémů, ale i technickou, analytickou, právní nebo administrativní podporu.

Před otevřením OK Pointu v Praze měl Jiří již v Ostravě svou kancelář, do které denně dojížděl z domovské Opavy. Nakonec ho však cesty zavedly do Prahy, kam se začal přesouvat kvůli studiím a zároveň zde nacházel své první klienty. Brzy se do hlavního města přesune na trvalo, pronajatý byt v blízkosti jeho pobočky v OC Luka Living chce vyměnit za vlastní bydlení. Fakt, že se rozhodl podnikat v novém prostředí plném konkurence, mu vrásky nedělá. „Obavy z konkurence v hlavním městě jsem neměl, věděl jsem, že jsem svým klientům schopen nabídnout prvotřídní služby na míru, navíc ve velmi příjemném, útulném prostředí. Trh těmito službami rozhodně ještě dlouho nasycený nebude,“ prozrazuje.    

Jako majitel franšízové pobočky má pod sebou zatím tříčlenný tým složený z finanční specialistky a dvou konzultantů, kteří se starají o chod pobočky. Jeho plánem je však svůj tým rozšířit ještě o dalšího zaměstnance. Osobně teď na pobočku dojíždí zhruba dvakrát do týdne, v budoucnu by však v Praze chtěl trávit více času.


Franšíza OK POINT / Minimální vstupní investice se pohybuje okolo 300 tisíc Kč. Za tu franšízant získá pobočku nabízející pod jednou střechou finanční, realitní a bankovní služby.