Správný čas pro franšízu

Franšíza pro každého / Franšízanti se zpravidla rekrutují ze dvou skupin. Jednak jsou to malí podnikatelé, kteří již podnikají a hledají sílu a podporu zavedené sítě. Druhou skupinou jsou stávající zaměstnanci, kteří vybudovali kapitál a rozhodli se rozjet vlastní byznys.
pondělí
16.01.2023
„Přemýšlíte o franšíze? Poslední tři roky prověřily jejich nabídku. Ty, co uspěly, si zaslouží pozornost franšízantů," říká Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti PROFIT system.
 

Letošní rok byl pro řadu podnikatelů turbulentní. Myslíte si, že ti, kteří fungují jako franšízanti měli podnikání do jisté míry jednodušší?

Loňský rok, a troufám si tvrdit, že zejména i ten letošní, byl pro podnikatele plný výzev, jejichž zvládnutí je a bude pro jejich další směřování klíčové. Faktem je, že franšízové podnikání se s krizovými situacemi vyrovnává vždy o něco lépe. Samozřejmě nelze říct, že to platí stoprocentně pro každý franšízový systém. Záleží totiž na tom, jak je síť nastavena, a zda informace proudí jak vertikálně, tak horizontálně.

Co tím máte na mysli?

Jako příklad uvedu síť jazykových škol Helen Doron English. Ta má v České republice 80 poboček a ve světě funguje okolo 1050 škol. Pokud se objeví problém nebo komplikace v jedné z poboček, její provozovatel získává informace a řešení od svých kolegů z regionu. Zároveň však posílá dotaz vertikálně i do zahraničí. Celá síť je propojena všemi směry. Díky tomu se daří řešit i komplikované a složité případy.

Jaký podle Vás bude rok 2023? Bude ve znamení růstu popularity franšízového podnikání?

Myslím si, že přes všechny těžkosti a černé scénáře si vedeme dobře. Samozřejmě bych si přál, aby rok 2023 byl pro každého z nás pozitivnější než ten s dvojkou na konci.

Je podle Vás aktuálně dobrá doba pro to rozjet podnikání pod hlavičkou franšízového systému?

Skvělé nápady a netradiční řešení se rodí vždy, když je doba těžká a podnikání komplikované. Pokud přemýšlíte o franšízingu, tak právě poslední tři roky prověřily nabídku. Pokud podnikatelé uspěli i za tak těžkých podmínek a ještě rostli, budete mít jednodušší práci s výběrem té správné franšízové značky.

Když to vezmeme z druhé strany. Je aktuálně správné období pro majitele firem, aby se začali zabývat jejich přeměnou do franšízových konceptů?

Pokud podnikáte a máte pocit, že má vaše firma unikátní metodu, produkt, ověřený postup a dostatečné marže, o které se můžete rozdělit s franšízantem, tak ano. Franšízoví partneři vám pomohou váš koncept rozšířit do svého regionu, najít vhodnou lokalitu pro pobočku vaší sítě a co je dnes snad nejdůležitější, zajistí personální chod pobočky.


Marek Halfar, ředitel PROFIT system franchise services / „Při hledání nápadu na vlastní byznys je třeba zvážit nejen nabídku franšíz na trhu, ale také vaše schopnosti a předpoklady."

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017