Subway s novým majitelem?
Informaci o plánovaném prodeji řetězce Subway přinesl jako první Wall Street Journal. Podle jeho zdrojů by se cena celé sítě měla pohybovat okolo 10 miliard dolarů. Řetězec, který je znám svou nabídkou sendvičů a salátů, si údajně najal poradce, jejichž úkolem je prověřit možnosti případného prodeje. Stát se tak může i to, že k prodeji vůbec nedojde.
„Vzhledem k tomu, že jsme soukromě vlastněná společnost, nemůžeme komentovat strukturu vlastníků, ani jejich další podnikatelské záměry. Naším cílem je i nadále se zaměřovat na pokračování transformace, kterou společnost začala, a tak pomoci naším franšízantům k úspěchu a ziskovosti,“ řekl na dotaz redakce portálu Franchising.cz Martin Princ, CEE Territory Director Subway.
Jak již bylo zmíněno, v České republice funguje v současné době 11 poboček této globální franšízové sítě. Po čtyřech najdou zákazníci v Praze a Brně, další dvě pak v Olomouci a dvě v Ostravě. Do České republiky značka vstoupila v roce 2003, kdy otevřela svou první pobočku v Praze. Jejím asi největším konkurentem je na tuzemském trhu síť Bageterie Boulevard, za níž stojí společnost Crocodille ČR.
Značka Subway byla založena v roce 1965 v americkém městě Bridgeport ve státě Connecticut. Pro rozvoj jak na domácím trhu, tak i za jeho hranicemi, využívá cestu franšízingu. První restaurací mimo americký kontinent se stala pobočka v Bahrajnu, která své dveře zákazníků otevřela v roce 1984. První evropská provozovna této sítě začala fungovat v britském Brightonu, a to v roce 1996. Zajímavým faktem je, že síť Subway tvoří ze 100 % pobočky vlastněné franšízanty. To znamená, že franšízor (poskytovatel licence) vlastní pobočky neprovozuje.

Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
CrossCafe přichází s novým konceptem franšízingu. Kavárny buduje ve vlastní režii a nabízí je k odkupu až když jsou ziskové. Franšízant získá klientelu a vyškolený personál.
Tak trochu jiná točená je franšízová síť s kompletním vybavením pro točenou zmrzlinu. Plány pro blížící se sezónu prozradila Markéty Fréharová, manažerka pro rozvoj franšíz.
Nejčtenější

Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízová síť podnikatelských networkingových klubů Business for Breakfast propojuje podnikatele celé republiky a pomáhá jim posílit byznys.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...