Vyšší investice, nižší riziko?

Investice s rozumem / Máte-li zájem o vstup do franšízy, možná si na jistou dobu budete muset utáhnout opasek. Neriskujte, ale celý svůj majetek. Franšízing snižuje riziko neúspěchu, avšak nikdy jej neodstraňuje úplně.
Čtvrtek
23.03.2023
Podle amerických statistik může být franšízová síť s vyššími investičními potřebami dlouhodobě úspěšnější.
 

Vzhledem k tomu, že v Evropské unii, Českou republiku nevyjímaje, je franšízový trh obecně méně regulován, neexistují komplexní data, díky nimž bychom mohli pravidelně posuzovat jednotlivé ukazatele, a tím i úspěšnost franšízových systémů, které na našem území působí. V kolébce franšízingu, ve Spojených státech amerických je však situace jiná. Zde jsou pravidelně zveřejňovány ukazatele, které poskytují master-franšízantům, franšízantům, a i potenciálním zájemcům o franšízové podnikání informace o celkové ekonomické situaci na trhu franšíz.

Ekonomický časopis Entrepreneur sestavil zprávu o franšízovém sektoru na základě údajů za posledních 5 let. Obecně existuje prokazatelná souvislost mezi náklady franšízových systémů a jejich stability. Franšízové systémy s nižšími požadavky na investiční kapitál v USA selhávají ve vyšší míře, přičemž u těch pod 25 tisíc dolarů dochází ke skutečnému rozpadu - po 5 letech ukončí činnost necelých 5 % partnerů těchto sítí.

Není franšízant jako franšízant

Z těchto údajů bychom však neměli vyvozovat příliš odvážné závěry. "Levnější" sítě nemusí být nutně příčinou vyšší míry neúspěšnosti. Do takových sítí obvykle vstupují podnikatelé, kteří nemají dostatečné úspory, a jsou proto vystaveni vyššímu riziku ekonomických výkyvů. Většina z nich by pravděpodobně byla schopna pokračovat v činnosti, ale po několika špatných měsících již nedokážou financovat cash-flow, a přestože vědí, že se trend může v budoucnu obrátit, nevydrží a ukončí svou činnost.

Kapitálově náročnější sítě naopak hledají zavedené podnikatele, lidi, kteří mají kromě franšízy několik zdrojů vlastních příjmů. V jejich případě mohou delší slabé období pokrýt ze svých rezerv. Je to, jako kdybyste jako podnikatel provozovali zmrzlinárnu a na lyžařském svahu prodejnu vaflí, přičemž jedna funguje pouze v létě a druhá pouze v zimě. Standardně bychom museli použít rezervy na pokrytí měsíců, které sezónní podnik během svého provozu vydělá. V tomto příkladu se však obě odnože diverzifikovaného podnikání vzájemně kryjí (jeden letní, jeden zimní podnik) - většina podnikatelů v působících v menších franšízových systémech, těch s nižšími počátečními investicemi, však provozuje pouze jeden podnik, takže jim toto zajištění není dáno.

Rezervy na rozjezd

Dalším důležitým aspektem je, že vyšší kapitálové požadavky znamenají větší pozornost ze strany podnikatele. Pokud v Česku někdo vstoupí do franšízové sítě s rozpočtem 0,5 až 2 miliony Kč (např. kosmetický salon nebo dokonce malá restaurace), bude před vstupem do franšízové sítě více vážně uvažovat a pravděpodobně si ponechá větší rezervu na nepředvídané události, aby nemusel obětovat svou investici, pokud se dostane do problémů.

Důležitým poučením pro franšízanty, a to i u nás, je, že by měl pečlivě analyzovat podnikatelský plán franšízové sítě. Snad dvojnásob to platí u začínajících nebo mladých sítí, a zvláště pokud je investice nízká. Většina podniků, a tedy i franšízových sítí, není zisková od prvního dne. Doba, kdy pobočka začne vydělávat, se liší podle obchodního modelu, ale vyplatí se mít alespoň několikaměsíční rezervu, aby se minimalizovala nejistota, pokud se rozhodnete vstoupit do podnikání s franšízou.


Ptejte se a počítejte / Již při výběru franšízového konceptu chtějte po franšízorech vědět, jaké na vás čekají příjmy. Zajímejte se i o to, jaký počet stávajících franšízantů tuto nebo podobnou výši příjmů dosáhl.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017