Miloslav Kopeček, obchodní ředitel B2B Lomax / „Franšízanti nemusí do sítě Lomax přicházet z oboru. Mezi našimi partnery tak dnes najdeme lidi z nejrůznějších branží. A to od managementu firmy působící v automobilovém průmyslu, či podnikatele v oboru čalounictví."
pondělí
17.04.2023
„Zaškolení a předání know-how ze strany Lomaxu zabere pouze pár týdnů. Franšízant tak může začít brzy vydělávat," říká Miloslav Kopeček, obchodní ředitel B2B sítě Lomax.
 

Jaký byl rok 2022 pro franšízový koncept Lomax v Česku a na Slovensku?

Loňský rok byl pro nás, co se týče franšízingu úspěšný. Dařilo se nám získávat nové franšízanty v oblastech, které jsme dosud neměli pokryté. V tomto směru bychom rozhodně rádi v budoucnu pokračovali a naši síť rozšířili o další franšízanty.

Nacházet kvalitní franšízové partnery může být v dnešní době poměrně oříšek. Jak se vám to daří?

Nové franšízanty se nám daří přivádět především aktivní činností našich regionálních manažerů a aktivitou marketingového oddělení. V době covidu-19 se značně narušily odběratelsko-dodavatelské řetězce, a to i ty, který byly dlouhodobé. Firmy se začaly poohlížet po nových příležitostech, což nám otevřelo dveře k novým odběratelům.

Od svých budoucích franšízových partnerů nepožadujete, aby měli zkušenosti z oboru, vše se naučí v rámci zaškolení. Jak dlouho školení franšízantů trvá a co vše si během něj osvojí?

Kompletní zaškolení a předání know-how ze strany Lomaxu zabere pouze pár týdnů a franšízant může začít brzy samostatně fungovat a vydělávat. Každý nový franšízant projde podrobným produktovým a technickým školením a v praxi se naučí, jak montovat a servisovat naše výrobky. Naučíme je obchodní praktiky a dostanou i základy marketingu pro své budoucí fungování. Následně stanovíme cíle a nastavíme krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé rozvojové plány.

Počáteční investice, která na franšízanty čeká je cca 300 tisíc Kč. Co vše za ni získají? Jak je to pak s návratností investice?

V počáteční investici je nutno počítat s nájmem provozovny alespoň na tři měsíce dopředu, a s tím souvisejícím vybavením jako je nábytek, vzorky apod. Dále je potřeba pořídit dodávku, případně větší přívěs za auto, nářadí, počítač, tiskárnu. Tyto věci jsou nezbytné pro řešení obchodu a montáž na místě realizace. Návratnost je vypočítána na 3 až 6 měsíců. Výše počáteční investice samozřejmě závisí na tom, co již daný zájemce vlastní nebo jakým vybavením disponuje.

Za co všechno jsou franšízanti Lomax zodpovědní?

Franšízanti jsou zodpovědní za kompletní obchodní a technickou stránku projektů, které mají v řešení. Je to tedy postup od oslovování zákazníků, získání poptávek přes obchodní a technický návrh řešení až po instalaci výrobků a s tím spojený záruční a pozáruční servis.

Jaké máte plány pro další rozvoj sítě na Slovensku v roce 2023?

Na Slovensku je pro nás absolutní prioritou existující obchodní síť. Tu ale chceme vhodně doplňovat zkušenými obchodními partnery.


Do začátku / Pro rozjetí franšízy Lomax je nutné mít prostory pro showroom, dodávku, nářadí a také finance na start.