Franšíza, která zaujala i královskou rodinu

Nadšení řešením problému / V kurzech Young Engineersje kladen na to, aby se v mladých lidech vzbudila zvědavost a touha po praxi a věku vštěpovala vášeň pro inženýrství. To vše v útlém věku.
Čtvrtek
18.05.2023
Williama, prince z Walesu, zaujal koncept Young Engineers. Líbí se mu jeho přístup, který v dětech vzbuzuje nadšení pro techniku. Zaujme i franšízanty v Česku?
 

Nedostatek lidí vzdělaných v technických oborech, jejich malá atraktivita pro studenty středních i vysokých škol – trend, na který si v posledních letech stěžují nejen odborníci na školství, ale také samotné firmy, zaměstnavatelé. Young Engineers je franšíza, která se snaží tento problém řešit zdola. A to nadchnout pro techniku a inženýrství již školáky.  Nejen pro majitele tohoto vzdělávacího konceptu, ale i pro franšízové partnery, se tak podnikání stalo posláním.

Společnost Young Engineers, kterou v roce 2008 založil mladý podnikatel Amir Asor, oragnizuje mimoškolní kurzy zaměřené na vzdělávání v oblasti vědy, techniky, strojírenství a matematiky  ve více než 50 zemích.  Jejím cílem je připravit žáky ve věku 4 až 15 let na měnící se požadavky pracovního trhu ve 21. století. S více než 30 tisíci studenty po celém světě a více než 200 pobočkami získala společnost Young Engineers uznání Harvard School of Education a Evropské komise. V průběhu 15 let vyvinula vzdělávací a technologická řešení, která jsou využívána k zajištění kurzů s využitím nejrůznějších platforem. Vyvinula platformu Algobrix pro výuku základů kódování bez použití obrazovky a využívá také LEGO a K'Nex Brics.

Před pěti lety se s generálním ředitelem Young Engineers Amirem Asorem setkal i princ William. Chtěl se totiž dozvědět více o jednotlivých programech i celkovém fungování značky. Nebylo to však první setkání zakladatele Young Engineers s královskou rodinou. V roce 2011 totiž od současného krále Karla III. získal titul Youth Business International Entrepreneur of the Year. 

Fungování franšízy

Majitelé franšízových licencí organizují kurzy ve školkách, školách, komunitních centrech nebo dalších volnočasových zařízeních. Filosofie Young Engineers je založena na tzv. edutainmentu. Cílem výuky tak je nejen vzdělávat, ale i bavit. Namísto učení opakováním a memorováním se žáci učí aktivní účastí na vlastním vzdělávacím procesu. Kromě pololetních programů Young Engineers vyvinul také doplňkové programy, jako jsou narozeninové oslavy, letní tábory a další. I to pak dává franšízantům příležitost zvýšit svůj příjem s touto franšízou.

Podle šéfa Young Engineers franšízanti těží z toho, že pracují s osvědčeným produktem. "Navíc se člověk může stát součástí oceňované společnosti, která využívá inovativní přístupy, jež jsou propagovány vysoce uznávanými akademickými institucemi. Navíc má možnost podnikat z domova, mít flexibilní pracovní dobu, získat komplexní školicí program pro nové franšízanty, manažerskou, finanční plánovací a logistickou podporu. V neposlední řadě máme vlastní výzkumný a vývojový tým, který neustále vytváří nové produkty, modely a programy, které doplňují náš vzdělávací program," vysvětluje.

Zájemci o franšízové podnikání s touto značkou musí mít rádi práci s dětmi a nacházet uspokojení v tom, že v jejich myslích zasévají semínka poznání. Poptávka po těchto typech aktivit roste i mimo školy, takže franšízanti musí být flexibilní, pokud jde o pracovní dobu, a nesmí být vázáni na rozvrh od 9 do 17 hodin.

Amir Asor zdůrazňuje, že potenciální franšízant musí být silný v komunikaci a také zároveň v prodeji. Důležité pak je i být v souladu s vizí celé společnosti. „Řekl bych, že hledáme franšízanty, kteří dokážou šířit informace o naší společnosti a vytvářet plány budoucí expanze do budoucna. Chceme, aby naše programy byly začleněny do veřejných i soukromých škol, denních školek, komunitních center, kostelů, muzeí či do domácího vzdělávání."

Zájemci o připojení se k Young Engineers se musí připravit na investici ve výši zhruba 1,5 až 20 tisíc dolarů, která pokryje náklady spojené s otevřením pobočky. Konečná výše investice je ovlivněna velikostí pobočky a také jejím vybavením. Každé centrum Young Engineers získá územní exkluzivitu pro její spádovou oblast se zhruba 100 tisíci obyvateli, díky čemuž je podle franšízora zajištěn úspěšný provoz dané jednotky.


Místo pro franšízu / Podle zkušeností franšízora je nejideálnější umístění pro kurzy Young Engineers v oblastech s nadprůměrným počtem dětí, v blízkosti škol a vzdělávacích institucí. Nebo přímo v nich.