Češi ujíždějí na kuřecím mase, lososech a krabech

Celosvětový řetězec nabízející sendviče Subway je sice na počátku svého rozvoje v zemích Střední a Východní Evropy (CEE – Central and Eastern Europe), i přesto už pocítil, že ne všechna prodejní místa jsou vhodná pro otvírání nových provozoven. To se týká především obchodních center, která zejména před krizí vyrostla jak houby po dešti a nyní se mohou stát rizikovými. Obchodní centra jsou tak zatím jediným druhem lokalit, které mohou být nevýdělečné. Také z toho důvodu řetězec vyhledává jiná místa, kde by se mohl uplatnit.
Až ¼ všech restaurací Subway se nachází v tzv. netypických lokalitách. Jedná se o nový druh rozvoje na netradičních místech typu benzínových stanic, autosalonů, nemocnic či administrativních budov. V ČR je to konkrétně business centrum The Park na pražském Chodově. V plánu je tento druh rozvoje posílit po celém regionu CEE, jak sdělil Martin Princ, manažer rozvoje regionu CEE sítě Subway: „Například Rusko je jedna ze zemí, která se rozvíjí nejrychleji, v roce 2010 se nám zde podařilo otevřít 80 nových míst.“ Co se netradičních lokalit týče, i v nich hraje tato země prim, provozovnu Subway naleznete také v obchodním domě IKEA a na několika čerpacích stanicích.
Řetězec Subway si v případě svých franchisantů klade podmínku, že budou osobně provozovat nově otevřenou restauraci minimálně prvních 6 měsíců od zahájení provozu. Poté se vyhodnocují výsledky a v případě zájmu je poskytnuta franchisantovi další licence, jak vysvětluje Martin Princ: „Prošli jsme si totiž několika případy, kdy kvalita provozu neodpovídala požadovaným kritériím, proto nehledáme investora, ale trváme na osobní účasti franchisanta na provozu. Většina našich partnerů jsou tzv. multifranchisanti, to znamená, že provozují několik restaurací Subway najednou.“
Jak dále prozradil Martin Princ, ve Střední Evropě je nejvíce poptávaný kuřecí sendvič. Češi mají ve své lokální nabídce sendviče s lososem a krabem, ty jsou velice populární také zřejmě proto, že ČR nemá moře. Tyto tři druhy sendvičů jsou tak nejžádanější.
Na rok 2011 společnost Subway plánuje poskytovat licence v celé řadě zemí regionu CEE. Nejvíce kandidátů pochází ze zemí Rumunska a Slovinska. Společnost věří, že má trh CEE potenciál a současně je na něm poptávka po produktech.
Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Evropská síť provozoven zdravé varianty fast foodu Fruitisimo vznikla v České republice. Jejich růstu pomáhá i vzájemné sdílení zkušeností jednotlivých franšízantů.
Na Českém trhu se objevila nová ukrajinská franšíza se zajímavým konceptem fast foodu. Co může nabídnout v silně konkurenčním prostředí gastronomie?
Franšízant Honza Stopek vede dvě úspěšné pobočky s pizzou Vosíme. Na počátku stála debata u piva na téma vlastní podnikání.
Franšíza Trdlokafe s oblíbenou kombinací trdelníku a výběrové kávy roste v mezinárodním měřítku i v rámci České republiky. Koncept přilákal i investory z Venture Clubu.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...