Snad v žádném velkém městě na světě nechybí obchod španělské značky Zara.
pondělí
23.01.2017
Zakladatel a ředitel sítě obchodů Zara Amancio Ortega bojuje s Billem Gatesem o post nejbohatšího muže světa. Před lety přitom začínal šitím županů a pyžam.
 

Nenosí oblečení vlastní značky, zásadně odmítá kravaty, je proslulý jako samotář a podivín, nespokytuje rozhovory a zřídkakdy se nechá i fotografovat. Preferuje jednoduchý životní styl a jeho obvykle strohé oblečení se podobá uniformě. Nadšený a údajně velmi přesvědčivý byznysman je známý ale také například tím, že zpětnou vazbu o reakcích na své výrobky vyžaduje od provadaček v obchodech, nikoliv od svých manažerů. Osmdesátiletý Amancio Ortega vlastní majetek v hodnotě zhruba 79 miliard amerických dolarů, a kromě módního byznysu úspěšně podniká také v realitách.

Šít oblečení začal přesně před 40 lety. Narodil se v roce 1936 v La Coruně v severním Španělsku v chudé rodině. Jeho otec byl železničář, matka služka. Ortega i proto začal pracovat již ve 13 letech, a to v místní galanterii. Zakrátko povýšil na pomocníka krejčího a posléze se stal obchodníkem a manažerem obchodu s košilemi La Maja. Přestože ze školy utekl a nikdy ji nedokončil, dokázal se prosadit díky čichu na trendy a rychlé reakci na poptávku zákazníků. Majitelé obchodů s oděvy ve španělském Leónu přesvědčil, aby svůj sortiment rozšířili o jeho zboží - a uspěl nejen u nich, ale i u jejich zákazníků.

V roce 1963 založil se svojí tehdejší manželkou společnost CONFECCIONES Goa, do níž prý investoval zpočátku pouhých 30 eur (v přepočtu). Výrobní halu zřídil Ortega v soukromém bytě, místní ženy pro něho šily oblíbené prošívané župany, spodní prádlo a pyžama. Postupem času se GOA přeměnila v holdingovou společnost Inditex - Industria de Diseno Textil (oddělení textilního designu). O 12 let později Ortega otevřel v La Coruně svůj první samostatný obchod a začal dobývat celý módní svět.

Zpočátku jeho vlajková společnost Zara působila pouze ve Španělsku. V roce 1988 otevřel Ortega obchod v Portugalsku, o rok později ve Spojených státech, a v dalším roce také ve Francii. Dnes je těžké najít po světě velké město, kde by nebyl umístěn obchod proslulé španělské módní značky. Název Zara vznikl z původního slova Zorba, jímž chtěl Ortega odkazovat na svůj oblíbený film Řek Zorba. Proti názvu ovšem protestovala již existující stejnojmenná oděvní značka stejně jako majitel nedalekého baru, a ze Zorby se tak stala Zara.

V případě, že se oblečení z nové kolekce Zary neprodává v žádaném množství, je z prodeje okamžitě staženo

Značka Zara je spojena s originálním, elegantním a přitom praktickým stylem oblékání, který přitahuje davy věrných příznivců. Zara je v některých ohledech považována za test inteligence a dobrého vkusu. Výběr je totiž široký a rozmanitý, a kombinuje trendy z ulice a přehlídkových mol. Každé dva týdny navíc firma představuje část aktuální kolekce, čímž zákaznice "nutí" k rychlému rozhodování o nákupu. Za 14 dní už jejich model nebude žhavou novinkou...

V případě, že se oblečení z nové kolekce Zary neprodává v žádaném množství, je z prodeje okamžitě staženo. Většina továren Zary sídlí ve Španělsku a sousedních zemích, malá část z nich je umístěna v Maroku a Číně. Zboží se dodává do obchodů dvakrát týdně - v neděli a ve čtvrtek. Před pár lety byla Zara označena za "nejvíce inovativní a odvážnou značku oblečení na světě." Ortega "demokratizoval" svět módy tím, že módní novinky učinil přístupnými i pro širokou veřejnost. Kromě vlastních návrhů Inditex vyrábí oblečení podle vzoru návrhů nejslavnějších módních domů. Oblečení, parfémy, obuv, návrhy se liší pouze v detailech, čímž se firma snaží zabránit nařčení z kopírování a právním sporům.

V módním byznysu se tento přístup osvědčil natolik, že kopírované značky považují výběr vlastního oblečení jako vzor pro nové modely Zary za důkaz, že jsou jejich návrhy úspěšné a povedené. V současnosti jsou takto populární například Valentino, Yves Saint Laurent, Gucci a Celine. Zara spolu s dalšími značkami Inditexu (Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear, a další) provozuje nyní na 6000 obchodů a zaměstnává na 92 tisíc lidí. Amancio Ortega vlastní na 60 % skupiny Inditex, a očekává se, že žezlo předá brzy do rukou své dcery. Kromě módního byznysu investuje podivínský průmyslník také v nemovitostech a vlastní moderní budovy a činžáky v Madridu, New Yorku, či San Francisku.