Nedostatkové zboží? Personál
Jak se projevilo prosincové zavedení EET v oblasti ubytování, stravování a pohostinství na trhu práce? Na paušální vyjádření o trendu jde o velmi krátké období, jisté ale je, že počet nabídek na Profesia.cz v těchto segmentech se v porovnání se stejným obdobím v loňském roce snížil v prosinci o 10 % a v lednu o 3 %.
„Poptávka po zaměstnancích v gastro segmentu trvá, v porovnání let 2016 a 2015 dokonce ještě stoupla. Evidujeme stále rostoucí zájem o některé profese, zejména recepční, číšníky a kuchaře. Největší nárůst jsme evidovali v porovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálních čísel,“ říká ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová. Gastronomie je podle Lincové obor, který v současné době láká více lidí, a je stále atraktivnější. Ne každý ale může být šéfkuchař v prestižním podniku, a obsazování míst kuchařů, číšníků a pokojských je pro zaměstnavatele stále obtížnější.
Proč je lidí v těchto oborech dlouhodobě nedostatek? To má podle Profesia.cz hned několik důvodů: velmi vysoká fluktuace, náročná práce, kromě špiček v oboru špatné finanční ohodnocení. A navíc jde o segment, kde je časté nedodržování zákoníku práce, především pak délky pracovní doby.
Nejvíce vzrostl zájem o recepční
Pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje. Prosincový a lednový pokles poptávky po zaměstnancích v oboru gastro a hotelnictví může být pouze projevem zdrženlivosti managerů, kteří vyčkávali, jak EET reálně dopadne na jejich byznys.
Jak vypadá obor z pohledu čísel? V porovnání s loňským rokem nejvíce vzrostl zájem o recepční (o 8 %), číšníky (o 5 %), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o 3 %). Na obsazenost volných pozic mají výrazný vliv regionální aspekty. Například poptávka po číšnících je nejvýraznější v krajích Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení lidé často hledají lepší výdělek na německé straně hranice. Pokud se týká absolutního počtu nabídek v roce 2016, nejvíce jich bylo v krajích Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském.
Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
Proč je třeba sítě neustále obnovovat?
/12.11.2025
KFC svou cestu započalo před více jak 100 lety. Jako franšíza funguje již přes 70 let. I přesto řetězec oznámil zásadní změny.
Slovenský Kaliforňan mění pohled na rychlé stravování. Zdravé bowls plné lokálních surovin míří po Brně i do dalších českých měst. Franšízanty hledá pro restaurace i foodtrucky.
Slovenská síť Mr. Kebab hledá master-franšízanta pro český trh. Detaily spolupráce a plány expanze přibližuje zakladatel značky Ľubor Lelovits.
„Pro náš růst je klíčové, abychom měli ty správné franšízanty,“ říká Michal Příhoda, výkonný ředitel Fruitisimo Group. Síť loni překonala tržby půl miliardy korun a expanduje dál.
Franšízová síť s více než 200 pobočkami se úspěšně rozvíjí v zemích Evropy. Aktuálně hledá dlouhodobé partnery pro vstup na český trh.
Nejčtenější
Jak vydělat peníze na YouTube?
/16.07.2021
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Stále více firem se rozvíjí na základě modelu franchisingové spolupráce. Zjistěte, zda již nastal čas, abyste „franšízovali“ vlastní podnikání.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Udržet konzistentní vizuální styl u desítek poboček není snadné. Digitální nástroje pomáhají franšízám s tvorbou a správou marketingových materiálů.
Karel Kotrba se rozhodl své manažerské zkušenosti přetavit do práce s podnikateli. Dnes vede regionální boardy franšízové sítě TAB Board. Co ho v této roli nejvíc naplňuje?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...