Nedostatkové zboží? Personál

Jak se projevilo prosincové zavedení EET v oblasti ubytování, stravování a pohostinství na trhu práce? Na paušální vyjádření o trendu jde o velmi krátké období, jisté ale je, že počet nabídek na Profesia.cz v těchto segmentech se v porovnání se stejným obdobím v loňském roce snížil v prosinci o 10 % a v lednu o 3 %.
„Poptávka po zaměstnancích v gastro segmentu trvá, v porovnání let 2016 a 2015 dokonce ještě stoupla. Evidujeme stále rostoucí zájem o některé profese, zejména recepční, číšníky a kuchaře. Největší nárůst jsme evidovali v porovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálních čísel,“ říká ředitelka Profesia.cz Zuzana Lincová. Gastronomie je podle Lincové obor, který v současné době láká více lidí, a je stále atraktivnější. Ne každý ale může být šéfkuchař v prestižním podniku, a obsazování míst kuchařů, číšníků a pokojských je pro zaměstnavatele stále obtížnější.
Proč je lidí v těchto oborech dlouhodobě nedostatek? To má podle Profesia.cz hned několik důvodů: velmi vysoká fluktuace, náročná práce, kromě špiček v oboru špatné finanční ohodnocení. A navíc jde o segment, kde je časté nedodržování zákoníku práce, především pak délky pracovní doby.
Nejvíce vzrostl zájem o recepční
Pomyslné křivky nabídky a poptávky se protnuly v květnu 2014 a rozdíl se s určitými sezónními výkyvy stále zvětšuje. Prosincový a lednový pokles poptávky po zaměstnancích v oboru gastro a hotelnictví může být pouze projevem zdrženlivosti managerů, kteří vyčkávali, jak EET reálně dopadne na jejich byznys.
Jak vypadá obor z pohledu čísel? V porovnání s loňským rokem nejvíce vzrostl zájem o recepční (o 8 %), číšníky (o 5 %), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o 3 %). Na obsazenost volných pozic mají výrazný vliv regionální aspekty. Například poptávka po číšnících je nejvýraznější v krajích Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení lidé často hledají lepší výdělek na německé straně hranice. Pokud se týká absolutního počtu nabídek v roce 2016, nejvíce jich bylo v krajích Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském.
PŘEČTI ČLÁNKY

Food trucky představují nový evropský trend. Rozmach těchto franšíz probíhá i v Česku. Jak je to s investičními náklady a zahájením vlastního podnikání s mobilním občerstvením?
Faency Fries rozšiřuje síť a hledá nové franšízanty. Nabízí dvě varianty podnikání a rychlou návratnost investice.
Franšízový koncept BodyBody spojuje moderní technologie a zdravý životní styl. Zájemcům otevírá možnost rozjet vlastní studio i v menších městech.
Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
„Díky propracovanému vzdělávacímu systému dokážeme na podnikání v realitách připravit i franšízanta bez předchozích zkušeností,“ říká Petr Zelenka, ředitel sítě Next Reality.
„Nízké náklady a rychlá návratnost dělají z Edukido ideální volbu pro ty, kteří chtějí podnikat a zároveň podpořit rozvoj dětí,“ říká provozní ředitel Bartłomiej Misztal.
Přinášíme aktuální žebříček nejúspěšnějších globálních franšízových značek. V TOP 10 nechybí franšízy známé z tuzemského trhu. Nejsilnějším sektorem zůstává gastro.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...