Pokus selhal

Nový prezident společnosti McDonald’s Dan Thompson zavedl v restauracích dosud neobvyklý sortiment zdravých jídel a salátů. Učinil tak v návaznosti na neustálé stížnosti ohldně zvyšující se obezity Američanů, kteří se v McDonald’s stravují. Výsledky však nevedly k očekávanému efektu. Lidé v drtivé většině případů dali přednost hamburgerům.
„Ukázalo se, že saláty a zdravá jídla představují jen 2 až 3 % obratu firmy. V tomto ohledu tak nemyslím, že by tato jídla byla hlavním motorem růstu v blízké budoucnosti,“ dodal k tomu Dan Thompson, prezident společnosti. Thompson byl jmenován v červenci minulého roku a hned po svém nástupu se rozhodl změnit kurz ve formování nabídky fastfoodů. „Naši zákazníci nám dali zelenou k tomu, abychom přinesli nové kategorie výrobků,“ přibližuje rozhodnutí Thompson. Stalo se však, že toto odhodlání očekávané ovoce nepřineslo.
Konkurence mění styl
Dan Thompson si dal za cíl prolomit stereotyp McDonald’s jako fastfoodu s vysoce kalorickým jídlem, což způsobuje zvýšenou obezitu například u amerických dětí. K menu tak byl pomocí propagačních materiálů kladen důraz na salát a další zdravou stravu. Ani to však nepřineslo požadovaný efekt, lidé chtěli hamburgery, salát odmítali. Dan Thompson uzavírá: „I přes to, že nám tato strategie nevyšla, budeme stále klást důraz na zdravá jídla v našich menu. Pravděpodobně v budoucnu také omezíme počet nezdravých položek v sortimentu.“
McDonald’s se také stále soustředí na boj s konkurencí. V Jižní Americe začal testovat donášky až do domu, což dříve společnost razantně odmítala kvůli ztrátě čerstvosti jídla. Nicméně konkurence firmu k tomuto kroku nakonec dohnala. Podobnou službu už nabízí konkurent Burger King v Americe.

PŘEČTI ČLÁNKY

Přinášíme aktuální žebříček nejúspěšnějších globálních franšízových značek. V TOP 10 nechybí franšízy známé z tuzemského trhu. Nejsilnějším sektorem zůstává gastro.
Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
„Díky propracovanému vzdělávacímu systému dokážeme na podnikání v realitách připravit i franšízanta bez předchozích zkušeností,“ říká Petr Zelenka, ředitel sítě Next Reality.
„Nízké náklady a rychlá návratnost dělají z Edukido ideální volbu pro ty, kteří chtějí podnikat a zároveň podpořit rozvoj dětí,“ říká provozní ředitel Bartłomiej Misztal.
Téměř polovinu franšízových partnerů McDonald's v Česku tvoří ženy a jsou úspěšné. Jako majitelky vedou hned několik restaurací.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...