Kellner může mít v Eldoradu i 100%

Středa
28.01.2009
Až stoprocentní podíl může nejbohatší Čech získat v největší síti obchodů Eldorádo, která působí v Rusku a na Ukrajině. Rozhodne se již brzo
 

Zřejmě na konci tohoto týdne by měl ruský antimonopolní úřad FAS rozhodnout, zda Kellner se svou skupinou PPF získá další díl z téměř nekonečného koláče ruské ekonomiky. Uvedly to Hospodářské noviny. Nejbohatší Čech chce ovládnout řetězec Eldorádo s 1100 obchody se spotřebním zbožím a elektronikou.

Krize jde na ruku Kellnerovi

Hodnota řetězce před krizí dosahovala podle odborníků 400 miliard dolarů. V současné době ale poptávka po zboží, na které se Eldorádo specializuje poklesla až o 40 procent. To snižuje i hodnotu řetězce.

PPF: Za úvěr získá podíl

Kellner pak má podíl ve firmě převzít jako splátku za úvěr ve výši 500 milionů dolarů. Ten PPF poskytla Eldoradu loni v září. Podle některých informací ale již úvěry dosahují výše 800 milionů dolarů. Původní smlouva přitom počítala, že nejbohatší Čech získá za původní úvěr 51 procent Eldorada. Snižující se hodnota Eldorada pomůže Kellnerovi řetězec ovládnout. „PPF s tímto cílem do obchodu šla, proto úvěrová smlouva počítá s tím, že dluh může konvertovat na podíl v Eldorádu,“ řekl Hospodářským novinám nejmenovaný zdroj.