Fastfoody se mění

Fastfoodové řetězce si i přes neustále zvyšující se kritické ohlasy získaly své zákazníky. Hlavní společnosti nabízející služby rychlého občerstvení též pokračují nadále ve vyhledávání dobrých lokalit, kam umístit své restaurace. I oni se však musí potýkat s konsolidací gastronomického trhu. Problémy jim způsobuje také trend poptávky po zdravých potravinách, na což musí fastfoody reagovat.
Největší franšízový řetězec u nás, McDonald’s, se například loni potýkal s poklesem tržeb, ty mu klesly meziročně o 1,8 % na 4,1 miliardy korun. Ve výsledcích společnosti se dle jejího vyjádření odrazila složitá situace v odvětví pohostinství a veřejného stravování. McDonald’s u nás provozue 95 restaurací, z nichž většina je franšízových, a dle firmy má český trh potenciál na 150 poboček.
Druhým největším konceptem s rychlým občerstvením je u nás KFC, který u nás rozvíjí sama společnost AmRest na základě master-franšízové licence. Tržby KFC loni přesáhly 1,9 miliardy korun, což je růst o 4 %. Majitel AmRest se mimo to zaměřil také na posilování svých jednotek v regionech. Aktuálně jejich počet dosahuje 68. Společnost AmRest ve svém portfoliu drží i koncept BurgerKing či Starbucks.
Poklesu zákazníků se neubránil ani nejúspěšnější franšízová síť ve světě, společnost Subway. „Loni jsme zaznamenali pokles tržeb i zákazníků o 1 %, ale za půl roku letošního roku jsme však i díky novým pobočkám zvýšily tržby o 7 %,“ dodává development manager pro region CEE Martin Princ. U nás se Subway zatím moc nerozvíjí, ale to chce změnit. Zatím zde provozuje 17 restaurací.
Gastronomický trh se potýká s konsolidací, kdy si zákazníci pečlivěji vybírají, co budou jíst. Trendem je zvýšený zájem o zdravé potraviny, což vede fastfoodové řetězce k investování prostředků do zdravějších a kvalitnějších surovin. McDonald’s například spustil internetovou stránku Narovinu.cz, kde se lidé mohou zeptat na cokoliv, co se týká surovin a přípravy jídel.
PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Dánská značka City Calendar míří na český trh a hledá partnery pro expanzi. Zaměřuje se na tvorbu, výrobu a distribuci originálních lokálních adventních kalendářů s vouchery.
Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...