Růst franšízingu v Česku pokračuje

Franšízy na lovu franšízantů / V ČR nyní působí celkem na 8 476 franšízových poboček, které provozuje na 8 103 franšízantů. Franšízové systémy, které dříve měly trh pokrytý, nyní opět zahájily akvizici, čemuž odpovídá i rostoucí počet podnikatelských nabídek na portálu Franchising.cz. Franšízantům také v cyklech končí platnosti smluv a např. u jedné z prvních franšíz McDonald‘s po 20 letech dochází k předání vedení restaurací na druhou generaci franšízantů.
pondělí
08.10.2018
Trh se franšízovými licencemi v Česku nabízí stále prostor pro nové koncepty. Brzy by jich tu mohlo být na 300, prozrazuje Lenka Nováková, konzultant společnosti PROFIT system.
 

Kolik franšízových značek momentálně na tuzemském trhu působí?
Při tvorbě aktuální Zprávy o franchisingu 2017 jsme zmapovali přes 300 franšízových značek na českém trhu. Z toho 260 již jako franšízový či partnerský systém funguje a asi dalších 30 jak českých, tak zahraničních, svého prvního franšízanta teprve hledá. Podle našich dat působí 212 značek působí jako klasické franšízové systémy a 48 pak jako partnerské systémy, které poskytují licenční práva na svou značku a know-how, a fungují většinou na provizním systému. Svou první franšízovou pobočku loni otevřely značky jako např. Info Detective Company, Mr. Kebab, Pressto čistírna oděvů, Skibi Kids, Socatots, Yogoterie či Wafl.

Z médií často slýcháme, že majitelé maloobchodních prodejen jsou často nuceni je zavírat, přitom počet franšízových poboček podle vašich dat přibývá. Čím si to vysvětlujete?
Je to tak, jen za loňský rok bylo zprovozněno na 667 franšízových poboček. To jen potvrzuje výhody franchisingu jako bezpečnější formy podnikání, kdy se zkušenosti a osvědčené podnikatelské postupy, ale i náklady sdílí, a nepředstavují pak takové podnikatelské riziko. 

Jak si stojí původem české franšízy?
Od roku 2011 na českém trhu převažují české franšízy. Za tu dobu se jejich poměr navýšil o 10 procentních bodů. Z celkového počtu 260 franšíz na trhu je 162 značek českého a 98 zahraničního původu. Celkem 63 % konceptů, které generuje český franšízový trh, tak pochází z tuzemska. Náš franšízový trh se stále vyvíjí a více tradičních českých firem pro svou expanzi volí franšízing. Stejně tak je stále Česká republika také atraktivní pro zahraniční franšízové systémy, které zde vidí potenciál. Na český franšízový trh se snaží proniknout více než 15 zahraničních konceptů, patří mezi ně například Pierre Cardin, Cavavin, DUKA, Body Chief, Denny´s, EasyWine a Easy Beer, Logicschool, a další.  Do budoucna by se měl podíl českých značek nadále navyšovat.

Platí stále, že dominantním oborem, ve kterém najdeme nejvíce franšízových sítí je stále gastronomie?
Ano, co se týká oborů, tak první místo si tradičně drží gastronomie, v němž počet franšízových značek dosáhl 40. Gastronomie je u Čechů stále oblíbená, a to i přes to, že v předchozích letech tento obor zaznamenal mírný pokles. Faktem je, že gastronomické koncepty tvoří celkem 15 % franšízového trhu v ČR. Na trhu se ale prosazují i značky z dalších zajímavých nevšedních oborů. V Katalogu franšíz portálu můžete narazit na nabídky franšízových konceptů jako např. lety balónem, detektivní kancelář, služby mobilního marketingu nebo pivních lázně.

V jakých dalších oblastech nabývá franšízing v Česku na síle?
Mezi dynamické a rychle se rozvíjející obory patří oblast zdraví a finanční služby. Důkazem toho jsou údaje nejvíce progresivních franšízových značek jako Naturhouse či OK Point, v jejichž sítích loni přibylo až 30 nových poboček. Mezi značky s největším počtem franšízantů se řadí dlouhodobě Teta Drogerie, hudební škola Yamaha nebo potraviny Hruška.

Jak se bude podle Vás situace na českém franšízovém trhu nadále vyvíjet?
V nejbližší době se dá očekávat, že rozvoj franšízingu bude nadále pokračovat, neboť jeho tržní potenciál ještě nebyl vyčerpán. Neočekáváme raketový vzestup, vzrůstající trend určitě. Stále rostoucí zájem o podnikání pod zavedenou značkou je důkazem toho, že franšízing, jako forma podnikání, byl českým trhem plně akceptován a těší se stále větší oblibě. Důkazem mohou být i současní franšízanti sítí, kteří mají chuť otevírat více poboček než jen jednu. Do roku 2020 by podle prognóz mělo v ČR působit již na 300 franšízových sítí.

Lenka Nováková
lnovakova@profitsystem.cz

PROFIT system franchise services


Za úspěchem do světa / "Čím dál více českých společností se snaží se svými koncepty proniknout za hranice státu. Podle zprávy PROFIT system® jich je 44, tj. okolo 17 % z celkového počtu. Mezi ty české franšízy, které expandovaly za hranice během posledních dvou let můžeme zmínit např. Fruitisimo, Konopná lékárna, Quickwash, Svět zdraví a Bageterie Boulevard. Nejčastější zemí pro plánovanou expanzi je pak Slovensko, následuje Polsko a Německo," dodává Lenka Nováková

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017