Obchodní jednotky na vzestupu / Ačkoliv podíl franšíz z oblasti služeb převažuje nad sítěmi z řad obchodníků, a to v poměru 58% (152) vs. 42 % (108), je rozvoj obchodních jednotek stále na vzestupu. Celkový počet franšízových jednotek je pak okolo 8 500.
Středa
22.05.2019
Na trhu se rýsuje nový franšízový koncept. Stojí za ním investiční skupina Calabar Invest.
 

Dříve obchody s názvem „Vše za 50“, do budoucna prodejny se jménem „Levno“ a jejich další rozšiřování po celé republice. Takový je cíl majitelů investiční skupiny Calabar Invest, která za maloobchodní sítí stojí. K tomu, aby se jí pobočkami podařilo pokrýt celé naše území, chce využít koncept franšízingu, na jehož přípravě pracují. V současné době prochází obchody se starým názvem rebrandingem a proměnou dle nového označení.

Maloobchodní řetězec Vše za 50 nabízí ve svých prodejnách drogistické zboží, doplňky do domácnosti, sportovní náčiní, textil, obuv, pracovní oblečení a další spotřební zboží. První pobočka vznikla v Mladé Boleslavi, následovalo otevření dalších 5 poboček např. v České Lípě, v Ústí nad Labem nebo v Praze 4 Nuslích.

Hlavní vizí konceptu prodejen Levno je „přestat s plýtváním“. Světová produkce denně chrlí obrovské množství produktů a zákazníci ani prodejci toto množství celé nespotřebují. Výrobci a obchodníci neustále zboží obměňují a uvádějí na trh nové kolekce. Přebytky z předešlé kolekce jsou v ten moment pro ně přítěží, protože zabírají místo novým produktům. Proto se ho potřebují zbavit. Zboží tak často končí zapomenuté ve skladech bez užitku, nebo ještě hůř na skládkách, či ve spalovnách. A právě přebytečné zboží ze skladů společnost od obchodníků vykupuje a nabízí je zákazníkům ve svých obchodech.

Franšízové koncepty, které se orientují na prodej produktů pro bydlení a domácnost, jako výše zmíněná značka, nejsou v Česku žádnou novinkou. Několik takových najdete i v Katalogu franšíz. Patří mezi ně například česká značka dveří a zárubní Solodoor, výrobce garážových vrat a stínící techniky Lomax, prodejce českého křišťálu Gold Crystal Outlet nebo síť Maxeco, která prostřednictvím svých franšízantů na trhu nabízí stejnojmenný topný systém. Dle poslední zprávy poradenské společnosti PROFIT system franchise services působí na tuzemském trhu na 260 franšízových systémů. Ačkoliv podíl franšíz z oblasti služeb převažuje nad sítěmi z řad obchodníků, a to v poměru 58% (152) vs. 42 % (108), je rozvoj obchodních jednotek stále na vzestupu.


Další značky v oboru / Jednou z nových značek, které se rozhodli pro expanzi prostřednictvím franchisingu je např. Gold Crystal Outlet.