Soukromých školek je nejvíc v historii

Hlavní město a okolí / Nadpoloviční většina všech soukromých základních škol a školek funguje v Praze a Středočeském kraji. Důvod je logický – jde o regiony s nejvyšší kupní silou a vysokou koncentrací obyvatel.
Pátek
12.07.2019
Aktuálně je v České republice 517 firem, které provozují soukromé školky anebo základní školy. Ke zvyšování jejich počtu přispívají i franšízy.
 

Podle analýzy společnosti Bisnode se počet soukromých vzdělávacích zařízení v podobě mateřských a základních škol za posledních 9 let zvýšil o 175 % a v soukromém školství aktuálně podniká historicky nejvíc subjektů. V posledních třech letech však přibývají jen pomalu.

„Nejvíc soukromých vzdělávacích zařízení vznikalo v období od roku 2013 do roku 2016. Rekordním byl rok 2015, kdy bylo založeno 63 nových subjektů. Od té doby pak již každý rok vzniklo méně nových firem, loni se jednalo o 15 společností a od začátku letošního roku vznikla jediná nová soukromá škola nebo škola,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

To však nic nemění na faktu, že o rozvoj na českém trhu mají zájem další subjekty, například z řad franšízových konceptů. Ambici proniknout do Česka má například kanadská franšízová síť Maple Bear. Tento osvědčený systém kanadského vzdělávání se již mnoho let rozšiřuje za hranice domácího trhu. Jedním z konceptů je i značka Maple Bear Canadian, které je dnes s více než 380 mateřskými školami, základními a středními školami v 17 zemích a více než 40 tisíci studenty jednou z nejrychleji rostoucích vzdělávacích značek. Momentálně v regionu střední a východní Evropy hledá master-franšízanty, kteří by se v něm postarali o budování škol této sítě.

Nejen v zahraničí však vznikají franšízy, které svými pobočkami chtějí obsadit Česko. I mezi tuzemskými koncepty najdeme ty, které se specializují na vzdělávání těch nejmenších dětí. Příkladem mohou být jesle a školky Elánek. Tato franšíza má dnes u nás 7 poboček a 3 další chce otevřít během letoška. Se svými pobočkami míří jak do velkých, tak i do menších měst. Investice do otevření školky Elánek se pohybuje od 100 do 400 tisíc korun. Konečná výše se odvíjí od zvolené lokality, připravenosti nemovitosti, ve které se bude školka nacházet, a také její zamýšlené kapacitě – od 6 do 25 dětí.

„Oblast vzdělávání je z pohledu franšíz jednou z nejrychleji rostoucí na našem trhu a má potenciál dále růst. Příležitostí pro budoucí franšízanty stále přibývá. Vidíme to nejen u značek, které zde již mají své zastoupení, ale i u těch, které se na vstup teprve chystají. V České republice totiž vidí velký potenciál,“ vysvětluje Lenka Nováková, konzultantka serveru Franchising.cz.


Možností přibývá / Příležitostí pro podnikání ve vzdělávání v Česku přibývá. Přichází k nám totiž celá řada zajímavých konceptů, které se specializují nejen na výuku jazyků, ale také třeba na sport, IT nebo matematiku.