Pro úspěch je nutné jít s dobou

Důkladná příprava / „Všichni učitelé angličtiny Helen Doron se musí před otevřením vlastní školy zúčastnit přísného školení, kde se podrobně seznamují s metodikou a získají speciální učební osnovy. Ty se neustále rozšiřují," upřesňuje Barbora Tošenovská.
pondělí
25.11.2019
„Stále se máme kam rozšiřovat, je řada míst, kde pobočku nemáme a rádi bychom díky franšízantům měli," říká Barbora Tošenovská, manažerka pro franšízing Helen Doron English.
 

Jak hustá je u nás v současné době síť výukových center a nezávislých učitelů Helen Doron English?
Aktuálně evidujeme 75 aktivních franšízantů. Celkem 43 z nich spravuje výuková centra ve větších městech, zbylých 32 jich pak funguje jako nezávislí učitelé v malých městech a venkovských oblastech. V případě pěti výukových center z uvedených 43 se jedná o naše vlastní pobočky jako master-franšízanta. Konkrétně jde o výuková centra Opava, Ostrava, Olomouc, Praha 6 a Brno-střed.

Vidíte zde stále potenciál pro další růst? Jsou v Česku ještě lokality, kde nejste a chtěli byste být?
Stále se máme kam rozšiřovat, existuje řada míst, kde doposud pobočku nemáme a ve kterých bychom rádi našli vhodného partnera. Z větších měst se v tuto chvíli jedná například o Kolín, Liberec, Karlovy Vary nebo Cheb v Čechách a Frýdek-Místek, Havířov nebo Kroměříž na Moravě.

Jaké podmínky musím jako zájemce o podnikání s Helen Doron English splňovat? Jak na tom musí být moje angličtina?
Vhodný kandidát musí mít dlouhodobou vizi spojenou s franšízovým podnikáním, musí to být nadšenec s tahem na branku a snahou uspět. Měl by rozumět dětem, vítána je samozřejmě předchozí zkušenost s prací s dětmi. Kandidát musí disponovat určitým finančním kapitálem, a to v rozmezí od 30 do zhruba 250 tisíc v závislosti na typu franšízy. V případě nezávislého učitele musí kandidát ovládat angličtinu, a to skutečně na velmi dobré úrovni. Bude to totiž právě on, kdo bude v rámci svého podnikání zajišťovat výuku v kurzech Helen Doron English. Franšízant na výukové centrum, který se hodlá zaměřit výhradně na management své pobočky, takovou znalostí angličtiny nezbytně disponovat nemusí. Je však určitou výhodou při rozjezdu výukového centra, pokud je on sám schopen úspěšně absolvovat školení učitelů Helen Doron English a zajistit tak alespoň část výuky v době, kdy jeho centrum ještě nemá dostatečný počet učitelů.

V Česku funguje značka Helen Doron English už 15 let. Jak se za tu dobu změnila?
Troufám si říci, že značce Helen Doron English se velice dobře daří jít, jak se říká, s dobou. Jednotlivé kurzy našeho programu jsou pravidelně upgradovány, každý rok na trh uvádíme nějakou novinku. Portfolio kurzů dnes pokrývá věkovou kategorii od 3 měsíců do 19 let. Kurzy pro starší děti jsou koncipovány tak, aby splňovaly veškeré předpoklady pro přípravné kurzy na mezinárodně uznávané zkoušky Cambridge. Průlomové jsou aplikace do chytrých telefonů, které při výuce využíváme a které v posledních dvou letech zcela nahradily výuková CD a DVD. Program Helen Doron English dále disponuje multimediální platformou se spoustou zábavného obsahu a také vlastním internetovým rádiem. V neposlední řadě se velmi změnil branding a celková vizuální image naší značky. Základní pilíře franšízy Helen Doron English – vysoké požadavky na kvalitu kandidátů na učitele a franšízanty ale zůstávají beze změn.

Co je podle Vás pro úspěch podnikání v oblasti vzdělávání klíčové? Jak důležité jsou pro síť Helen Doron English inovace?
Dnešní děti a studenti mají odlišné potřeby a požadavky na vzdělávaní, než měly děti před 15 lety. Stejně tak se liší představy a požadavky kandidátů na učitele, kteří jsou pro oblast vzdělávání těmi nejdůležitějšími aktéry. Za klíčové pro úspěch jakékoliv franšízy zaměřené na vzdělávání proto považuji nezaspat tento přirozený vývoj a změny, ke kterým v oblasti vzdělávání dochází. Mám tím na mysli nejen technologický vývoj, který jde neustále kupředu a bez kterého se moderní vzdělávání dnes už neobejde, ale primárně osobnostní vývoj všech jednotlivých věkových kategorií studentů, od nejmladších dětí až po dnešní teenagery.


S angličtinou ve výhodě / Žáci a studenti jazykových škol Helen Doron English se tradičně účastní cambridgeských zkoušek. Jen loni se do nich zapojilo 45 výukových center HDE po celém Česku.