Investice do mládí / Kurzy kódování konceptu Coding Giants jsou určeny studentům ve věku 7 až 19 let, kteří jsou rozděleni do skupin podle věku. Program kurzů je připravován specializovanými programátory, kteří vybírají materiály a metody tak, aby odpovídaly schopnostem studentů v dané věkové kategorii.
Středa
08.01.2020
Programovací školy Coding Giants mají namířeno do dalších evropských zemí. Kolik musí franšízant investovat a musí být odborníkem na IT?
 

IT specialisté jsou v současné době snad nejhledanějšími zaměstnanci vůbec. A to nejen u nás, ale v celé Evropě. Tuto díru na trhu však nejsou schopni zalepit absolventi, kteří ročně opouští školní lavice. Určitým řešením tak mohou být soukromé školy, které se na vzdělávání programátorů specializují. Jednou z těch, které chtějí prostřednictvím master-franšízy vstoupit na náš trh, je síť programovacích škol Coding Giants.

Tato škola byla založena v roce 2015 čtyřmi absolventy Fakulty elektroniky a informačních technologií Varšavské technické univerzity. Jejich cílem bylo vytvořit místo, kde se lidé se zájmem o technologie a programování budou moci dále učit a rozvíjet své schopnosti tak, aby byli do budoucna schopní bezproblémově fungovat na moderním pracovním trhu. „Chceme pro programování nadchnout co nejvíce lidí, protože tento obor rozvíjí u studentů mnoho dovedností, které jim poskytují příležitosti pro jejich lepší start do pracovního života,“ vysvětluje Radosław Kulesza, spoluzakladatel Coding Giants.

Na domácím polském trhu momentálně funguje 56 poboček, které provozuje sám franšízor, dalších 30 je pak v rukách franšízových partnerů. „V roce 2020 zahájíme provoz několika našich vlastních poboček. Samozřejmě se také zaměřujeme na rozvoj podnikání v zahraničí. Nedávno jsme otevřeli naši školu v Barceloně a v blízké budoucnosti otevřeme první na Slovensku, v Maďarsku, na Kypru a v Rumunsku,“ prozrazuje Kulesza. Na pořadu dne je však i rozvoj na českém trhu, a to v případě, že se zde podaří najít vhodné franšízové partnery.

Laik s odborníkem v zádech

Jak Radosław Kulesza zdůrazňuje, od potenciálních nabyvatelů franšízové licence se nevyžadují žádné znalosti IT. Nejdůležitější jsou dovednosti v oblasti řízení podniku. „Máme mezi sebou franšízanty, kteří nemají z oboru IT žádné zkušenosti, jsou však skvělými podnikateli. Pokud tedy pro zájemce o licenci IT obor doposud neznámým prostředím, pomáháme mu jak v technických otázkách, tak při výběru zaměstnanců. Během školení tak od nás mimo jiné získá informace o tom, kde je možné takové zaměstnance najít,“ říká Kulesza s tím, že úkolem franšízanta v takovém případě je umístit inzeráty na centrálou vytipovaných webových stránkách a shromažďovat životopisy. Centrála Coding Giants se pak postará o pohovory s uchazeči o práci. Kromě toho franšízor svým partnerům poskytuje know-how, didaktické a reklamní materiály a přístup do systému CRM.

Zájemce o podnikání pod hlavičkou tohoto konceptu se musí připravit na investici ve výši cca 6 000 eur na rozjezd jedné kódovací školy. Tato částka zahrnuje počáteční licenční poplatek a také náklady na zařízení a vybavení prostor. Jejich velikost by se měla pohybovat okolo 30 m2 a nacházet se a atraktivním místě. „Začínajícím franšízantům doporučujeme, kde by se takové místo mělo nacházet, nicméně ve finále jsou to oni, kdo nejlépe ví, jaká lokalita v jejich oblasti je tou nejatraktivnější. Často je pak upozorňujeme, že podmínkou spolupráce trvalý nájem prostor. Pokud se franšízant na začátku cítí nejistě, může si pronajmout vhodnou konferenční místnost pouze na vyučovací hodiny,“ doplňuje Kulesza.


Počítače zvlášť / Rozjezd jedné školy přijde franšízanta na zhruba 6000 eur. Tato investice pokryje počáteční licenční poplatek a také náklady na zařízení a vybavení prostor. Samostatnou položkou jsou pak náklady spojené s pořízením notebooků pro studenty.