Hustá síť / Značka H&M momentálně působí v 74 zemích, prostřednictvím e-shopu pak v 51. Na celém světě najdou zákazníci téměř 4500 obchodů H&M, z nichž 272 je provozováno na základě franšízové licence.
Pátek
13.03.2020
Švédská módní značka H&M již působí na 74 trzích. Do konce roka chce prostřednictvím silného franšízového partnera proniknout i do zemí Střední Ameriky.
 

Ačkoli je franšízový způsob rozvoje pro mnoho módních značek častou cestou, jak expandovat nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí, značka H&M tento obchodní model ve svém celkovém plánu rozvoje nemá. Bez ohledu na to, kde se obchody nachází, jsou z velké většiny vlastněny mateřskou společností.

Výjimku pak tvoří ty trhy, kde z legislativních důvodů spolupracuje s franšízovými partnery.Podle nejnovějších oficiálních údajů zahrnuje od listopadu 2019 seznam zemí, kde H&M působí prostřednictvím franšízových partnerů, 13 zemí. Jsou to Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn, Omán, Libanon, Izrael, Maroko, Jordánsko, Thajsko a Indonésie. K tomuto seznamu se aktuálně připojila i jedna středoamerická země, a to Panama.

Zkušenosti s módou

Společnost H&M nedávno oznámila, že podepsala franšízovou dohodu se společností Hola Moda S.A. a předpokládá se, že první obchod H&M v Panamě bude otevřen do konce letošního roku. Hola Moda S.A. je soukromá společnost odpovědná za distribuci několika mezinárodních módních značek do 15 středoamerických zemí.

Podle oficiálních údajů působí na celém světě pod značkou H&M 4 492 obchodů, z toho 272 franšízových. V roce 2019 podepsala společnost H&M franšízové ​​dohody s partnery z Indonésie, Thajska, Tuniska a Egypta a seznam trhů, na nichž společnost H&M působí přímo, se rozšířil v loňském roce o Bělorusko a Bosnu a Hercegovinu. V současné době tak působí H&M na 74 trzích a prostřednictvím online prodeje pokrývá 51 trhů.


Franšíza jako řešení / Na trzích, kde musí zahraniční společnosti působit prostřednictvím místních firem, využívá švédská módní značka H&M spolupráci formou franšízy. V ostatních státech jsou pobočky této sítě provozovány mateřskou společností.