Franšíza, řešení p(r)o krizi

Lenka Nováková / „V posledních letech jsme pozorovali zaměstnanecký trh a nezaměstnanost klesala. Pokud se během této doby některým podařilo vybudovat dostatečné finanční zajištění, je možné, že se ho pokusí použít k investování do své vlastní podnikatelské budoucnosti."
pondělí
27.04.2020
„Krize nesmete franšízu z povrchu Země. Až pandemie skončí, franšízoři mohou mít zlaté časy,“ říká Lenka Nováková, konzultantka PROFIT system franchise services.
 

Koronavirová tsunami ekonomicky zpustoší více trhů. Podle Vás se může franšíza ukázat jako bezpečný model podnikání?
Není pochyb o tom, že každý bude nějakým způsobem krizí zasažen. Když mluvíme o franšíze jako o bezpečném řešení v této obtížné době, mám na mysli odvětví, která sice nevyjdou bez úhony, ale spíše se jako první postaví na vlastní nohy a vrátí se k normálnímu fungování. Za druhé, předpokládejme, že pandemie pomine v příštích několika měsících. Bez této podmínky můžeme všechny předpovědi hodit do koše. A na konec bych ráda objasnila, že když myslím franšízy, nemyslím tím automaticky zcela všechny společnosti, které udělují licenci na podnikání. Krev franšízorů bude prolita v mnoha oborech. Určitý historický vývoj však umožňuje předpokládat, že společnosti, které nabízejí prodej obchodních licencí, porostou o něco dříve než ostatní.

Proč takové předpoklady?
Vraťme se o několik let zpět, kdy Česká republika začala silně cítit globální zpomalení způsobené kolapsem na americkém trhu rizikových hypoték. V roce 2007 meziročně vzrostl český HDP tempem 6,6 %. V roce 2009 se jeho dynamika zpomalila o 4,1 % a ačkoliv HDP stoupl v roce 2011 meziročně o 1,7 % proti růstu o 2,6 % v roce 2010, v roce 2012 jeho růst opět zpomalil o dalších 1,2 procent. A právě během tohoto období zažil franšízový trh nejen v České republice nebývalý růst. V letech 2010–2012 jsme zaznamenali 15% meziroční nárůst nových značek, v roce 2012 pak 19% nárůst na celkových 200 franšízových systémů. Dané období bylo v tomto ohledu rekordní, nikdy předtím na trh nevstoupilo tolik franšízorů a neotevřelo se tolik franšízových podniků. 

Co bylo důvodem toho nárůstu?
Je pravda, že tento jev se nikdo nepokoušel vědecky studovat, ale úsudek franšízorů a franšízantů nedaly možnost pochybovat o tom, že to byla finanční krize, která stimulovala rozvoj franšízingu. Pro majitele sítí přechod na franšízový vývojový model znamenal snížení nákladů, které měli převzít začínající franšízanti. Současně rostl zájem a šance na prodej licence tak rychle, jak klesala jistota práce na plný úvazek. Výběrem vlastního podnikání pod zavedenou značkou se mnozí pokusili zajistit si svou profesionální budoucnost s inteligentním využitím svých úspor. 

Uvidíme nyní podobný jev?
Objevují se náznaky, že ano. V posledních letech jsme pozorovali trh práce a nezaměstnanost výrazně klesla. Což se projevilo i na franšízovém trhu. Jak v jeho pozvolném růstu, tak v náročnějším obsazováním nových zaměstnaneckých pozic. Pokud se během této plodné doby některým podařilo vybudovat finanční polštář, je možné, že i tentokrát se ho pokusí použít k investování do své vlastní budoucnosti.

Je to podle Vás rozumné?
Zahájit podnikání v krizi je samozřejmě obtížný úkol, ale díky franšízingu můžete riziko na začátku snížit. Využíváte zavedenou a rozpoznatelnou značku, osvědčené know-how, vybudované dodavatelské vztahy, podporu a nástroje, které franšízor poskytuje. Navíc bude i dostupnější proces získat zaměstnance pro svůj podnik. Proto by mě nepřekvapilo, kdyby franšízová nabídka ke konci roku začala opět „praskat“ ve švech. Přízrak nezaměstnanosti se šíří – nejen po celé Evropě, ale po celém světě. 

Každá krize znamená konec starým pořádkům, ale z každé krize také vzejdou noví podnikatelé, kteří během této doby přemýšleli a rozhodli se jednat. Využít restart byznysu i pro start toho svého.


Lenka Nováková
lnovakova@profitsystem.cz


Franšízing v plné síle / Předchozí recese ukázala, že franšízy mohou v období krize daleko překonávat očekávání. Zda tomu tak bude i v té nynější, uvidíme s odstupem času.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017