Podnikání s posláním / Franšízant konceptu Smajlík by měl být pro své podnikání pod touto značkou zapálený. Jak říká franšízor, nejde o žádný mega výnosný byznys, ale prostor pro zajímavé uživení pro toho, kdo chce pomáhat lidem se zdravotním znevýhodněním a také s dietou. Což jsou také podmínky získání licence.
pondělí
25.05.2020
Franšízové speciální pekařství Smajlík otevře zanedlouho novou provozovnu. Co rozhodlo o tom, že ji centrála otevře ve vlastní režii?
 

Současná situace, ve které se aktuálně nachází celá česká ekonomika, mírně zpomalila rozšiřování franšízového konceptu Smajlík na našem trhu. Ačkoli již majitelé této značky speciálního bezlepkového pekařství vedli jednání s několika zájemci o jeho licence, na čas je přerušili. „Nechceme potenciální partnery tlačit do franšízy v této nejisté době. Proto jsme se rozhodli už letos v létě otevřít sami další provozovnu. To, kde ji zákazníci najdou, zatím neprozradíme,“ říká spolumajitelka konceptu Ivana Vaníčková s tím, že i přesto jsou otevřeni jednání o nových místech a příležitostech pro franšízanty.

Dobrou zprávou pro případné zájemce o pořízení licence Smajlík je fakt, že krize způsobená omezeními kvůli boji s koronavirem, se tržeb všech čtyř poboček, které na trhu fungují, dotkla minimálně. A to zejména díky povaze produktů, které svým zákazníkům tato pekařství nabízí. Samozřejmě, jak centrála, tak i franšízanti, museli zavést nutná opatření a pozorovali také změnu v četnosti nákupů. Nicméně, současně s tím však stoupla hodnota průměrného nákupu, který zákazníci v pekařství pořídí.

Prostor pro zapojení

To vše tedy nahrává k tomu, aby se stávající počet obchodů i nadále rozrůstal. Franšíza pekařství Smajlík se vzhledem ke svému poměrně úzkému zaměření, co se zákazníků týká, hodí téměř výhradně do krajských měst, která jsou logickými centry jednotlivých regionů. Právě tam je totiž počet potenciálních zákazníků nejvyšší. Momentálně u nás najdeme dvě pekařství Smajlík v Brně, které provozuje sama centrála firmy, a po jedné v Ostravě a Praze. V hlavním městě funguje pobočka ve formátu shop in shop.

Investice do otevření jedné pobočky Speciálního pekařství Smajlík se pohybuje okolo 200 tisíc korun s tím, že tato částka zahrnuje přeměnu prostoru dle designu sítě a také vybavení. Franšízový poplatek je nulový, a to po dobu minimálně 10 let. To sebou nese i dohodu vytvářet tzv. chráněná pracovní místa pro pracovníky zdravotně znevýhodněné nebo s handicapem. Společně s franšízantem pak centrála vybírá to správné místo pro otevření pobočky, a to tak, aby nebylo ovlivněno vlastní sítí ani konkurencí. 


Krajská města jako cíl / Vzhledem ke specifickému zaměření na zákazníky, je vhodné, aby byly pobočky otevírány v místech, kde se dá předpokládat dostatek lidí, kteří mají speciální požadavky na jídlo. Většinu zákazníků tvoří stálá klientela, která si je ochotna svůj krámek najít.