Vyděláváme peníze šitím na míru

Po stopách zákazníka / Cílem značky Brutale je rozvíjet se ve velkých městech, kde je předpoklad vyšší koncentrace cílové skupiny, do níž patří zejména podnikatelé, manažeři, právníci, bankéři nebo i politici.
Pátek
26.06.2020
Bulharská značka Brutale hledá v České republice franšízanty. Kolik peněz musí investovat do rozjetí svého módního byznysu?
 

Brutale se specializuje zejména na šití obleků a košil, jejichž výrobu mají na starosti profesionální krejčí ze zemí Evropské unie, kteří mají více jak 10 let zkušeností v oboru. A právě z nich těží franšízanti konceptu. Velkou výhodou pro jejich byznys je fakt, že pro podnikání pod značkou Brutale není nutné, aby otevírali svůj vlastní obchod nebo módní ateliér.

Úkolem franšízantů je tak soustředit se zejména na propagaci značky a oslovování koncových zákazníků. Následně mají na starosti sestavování objednávek, včetně měření klientů. Veškeré zakázky vyřídí bulharská centrála. Zákazník se pak může na svůj na míru šitý oblek či košili těšit v horizontu čtyř týdnů. „Máme-li podrobně charakterizovat klienty Brutale, jsou to muži, kteří nosí každý den oblek, tedy podnikatelé, architekti, právníci, úředníci, politici, bankéři, firemní zaměstnanci atd.,“ vysvětluje Nikolai Kostadinov, majitel společnosti Amokin, která za konceptem stojí.

Ideálním franšízantem Brutale je podnikatel, který má k módě vztah. To však neznamená, že musí mít velké zkušenosti z módní branže. Vše potřebné mu v rámci sdílení know-how předá franšízor prostřednictvím vstupního školení. Rozjet následně byznys lze poměrně rychle, a to zejména díky tomu, že franšízant nemusí investovat do otevření prodejny, šicích strojů či do služeb profesionálních krejčí a švadlen. Stejně tak se nemusí starat o obstarávání látek. To vše za něj udělá poskytovatel licence.

Nějaká investice však na franšízového partnera i přesto čeká. V případě že se chce zaměřit výhradně na prodej obleků bude činit 20 tisíc eur. Pokud by chtěl svým zákazníkům nabízet i košile šité na zakázku, připlatí si o 5 000 eur více. „Tyto částky pokrývají veškeré náklady na franšízové ​​poplatky, vzorky obleků a materiálů, předání know-how a školení. Z naší strany neexistují žádné další skryté náklady a franšízanti nebudou muset platit fixní měsíční poplatky nebo marketingové poplatky,“ doplňuje Kostadinov.


Zisk pro aktivní partnery / Doba návratnosti závisí podle Kostadinova na několika faktorech, zejména na výši počáteční investice, provozních nákladů a dosaženého obratu. To vše souvisí s aktivitou franšízanta, u něhož je důležité, aby dodržoval pravidla konceptu.