Pozice za hranicemi / Značka ESOTIQ & HENDERSON působí na trhu již více než 20 let. V Polsku má více než 260 vlastních a franšízových obchodů a již několik let úspěšně otevírá nové provozovny v dalších zemích. Nyní chce i do Česka.
pondělí
29.05.2023
Stačí zajistit prostor o velikosti minimálně 50 m2, mít finanční prostředky na jeho proměnu a vybavení a můžete začít podnikat. Třeba se spodním prádlem.
 

Příležitost rozjet tento byznys se nabízí například prostřednictvím franšízové licence značky Esotiq, která chce na náš trh vstoupit ze sousedního Polska. Jejím cílem je vytvořit u nás s pomocí franšízových partnerů hustou síť poboček, ideálně tak, aby značka nechyběla v žádném z velkých měst, resp. velkých obchodních center. Na domácím polském trhu aktuálně funguje zhruba 260 prodejen této značky.

Se spoluprací s franšízovými partnery má společnost Esotiq & Henderson bohaté zkušenosti. Na základě licencí totiž provozují její franšízanti pobočky i v Německu, Estonsku nebo třeba Lotyšsku. Franšízové expanzi nahrává mimo jiné i to, že zájemci o franšízové licence nemusí mít žádné zkušenosti s podnikáním. Vše potřebné pro úspěšné fungování obchodu Esotiq se naučí v rámci školicího programu. Pro franšízora je tak zejména důležité najít partnery, kteří jsou připraveni se zavázat k tomu, že aktivně povedou svou pobočku a budou ji provozovat v souladu se standardy celé sítě.

Na velikosti záleží

Franšízant je jako majitel obchodu zodpovědný za celý jeho chod. Od sledování skladových zásob, přes nábor zaměstnanců a personální řízení, až po sledování a hodnocení prodejů, kterých jeho pobočka dosahuje. Během celé doby spolupráce s franšízorem se může franšízant obrátit na jeho tým, který je připraven pomoci franšízovým partnerům sítě s řešením s problémy, které mohou nastat v každodenním provozu.

A jak je to s finanční náročností vstupu do podnikání pod hlavičkou značky Esotiq? Výše počáteční investice je závislá na několika faktorech, z nichž stěžejní roli hraje prostor, ve kterém chce budoucí franšízant svůj byznys rozjet. Záleží totiž na jeho velikosti, která by se měla pohybovat od 50 do zhruba 100 m2, a také na rozsahu úprav, které je třeba provést, aby obchod splňoval požadavky sítě. Investiční náklady spojené s uspořádáním salonu Esotiq pak činí zhruba 225 eur za m2.


Místo v obchodě / Úkolem franšízanta je věnovat se svému podnikání aktivně, takže osobně povedou své pobočky. Franšíza tak není vhodná jen pro pouhého investora.