Technologický boom díky krizi

Materiály na míru / Zásadní roli při výuce metodou Direct Method for English hraje inovativní metodika a exkluzivně vytvořené učebnice, k nimž franšízant po zahájení spolupráce získá přístup. Koupit je mimo licenční systém nelze.
pondělí
02.11.2020
V březnu rozběhla franšíza Direct Method for English online výuku, která jí alespoň částečně pokryla ztráty. Po několika měsících k ní musela přikročit znovu.
 

Situace jazykových škol a dalších firem poskytujících mimoškolní aktivity není v současné době zrovna růžová. A nevyhýbá se to ani franšízám. Jak říká Braňo Peľak, Branch Manager franšízové sítě Direct Method for English (DME), letošní rok se nese ve znamení krizového režimu, komunikace a opatření. „Chaotické vyhlašování vládních opatření nám také nepomáhají a celý segment, ve kterém působíme, se nachází v neustálé nejistotě,“ doplňuje. Pokud by se však měl na celou situaci podívat optimisticky, byla to právě koronavirová krize, co přinesla boom technologických řešení, rychlejší digitalizaci školní administrativy a také schopnost být flexibilnější. To se týká i franšízových partnerů a klientů DME.

Online výuka byla pro další fungování konceptu klíčová, avšak ne každému to vyhovuje. V případě studentů DME je to takzvaně 50 na 50. „Online segment má své fanoušky, ale pro většinu našich studentů jde stále jen o nouzové řešení, když nemohou přijít k nám a učit se tak, jak jsou zvyklí,“ vysvětluje Braňo Peľak s tím, že v září zaznamenali obrovský zájem ze strany klientů o prezenční výuku. I když očekávání byla zprvu opačná. Vliv na tuto skutečnost měl jistě i fakt, že lidem již po měsících homeoffice a vysedávání doma chyběl osobní kontakt.

Zaměřeno na růst franšízantů

O tom, že vykročit cestou online se DME a jejím franšízantům vyplatil, svědčí i fakt, že žádný z franšízových partnerů nebyl nucen kvůli dopadům krize ukončit své podnikání pod tímto brandem. S nepříznivou situací se prostě rozhodli poprat. V současné době tak implementují nová online řešení výuky, snižují náklady a zlepšují svoje služby.

Poskytovatel licence DME však nezanevřel ani na akvizici franšízových partnerů, i když letošek byl spíše konsolidační. „Naší ambicí není ani tak velký počet franšízantů, jako spíše jejich kvalita. I toto období nám přineslo otázky k zamyšlení. Rádi bychom se tak soustředili na větší podporu našich partnerů v oblasti metodiky a školení a na to, aby šířili dobré jméno značky Direct Method for English,“ dodává manažer sítě. Pro franšízanty připravilo vedené nové workshopy a webináře zaměřené na výukovou praxi, které se k nim dostanou do konce letošního roku. Díky jejich využití budou moci dále růst a rozvíjet svůj byznys.


Šance pro jednotlivce i školy / Momentálně v České republice najdeme 21 jazykových škol s metodou DME, z nichž jedna je řízena společností Empire CZ. Zbylých 20 jsou provozovány na základě franšízové licence. Jejím držitelem se může stát jak již fungující jazyková škola, tak i samostatný lektor.