75 % podnikatelek vede rodinný byznys

Pravidla jako základ / „Do OCP se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu doporučil na základě analýzy, která mimo jiné zohledňuje i dostupnost účetních závěrek za roky 2016–2018, minimální roční obrat firem od 10 milionů Kč a hodnocení iRating. Splňovat musí pravidlo 100% vlastnictví a českého občanství. Podnikat musí minimálně 4 roky," upřesňuje zakladatelka projektu Helena Kohoutová.
Pátek
11.12.2020
Projekt Ocenění Českých Podnikatelek letos vyhlásil nejúspěšnější podnikatelky již potřinácté. Vítězky vzešly z 56 finalistek.
 

Vyzdvihovat úspěchy podnikatelů a podnikatelek je v současné době, tolik poznamenané pandemií COVID-19, snad důležitější než kdy dřív. Projekt Ocenění Českých Podnikatelek již 13 let představuje a vyzdvihuje příběhy úspěšných podnikatelek, které se v určité fázi svého života rozhodly postavit se na vlastní nohy a rozjet svůj byznys. Pro některé bylo tím impulsem narození dítěte, ztráta zaměstnání, nebo touha převzít odpovědnost za svou budoucnost a rozvíjet projekty, které jsou jim blízké.

Tradičně si úspěšné podnikatelky rozdělily ceny v kategoriích podle velikosti jejich firmy. Rozdána byla také čtyři zvláštní ocenění pod patronací generálního a hlavních partnerů projektu. Záštitu letošnímu ročníku udělilo stejně jako loni Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. Letošní patronkou celého ročníku byla Kateřina Šrámková, majitelka a jednatelka zámeckého resortu Zámek Loučeň. Také letos převzalo nad projektem OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK záštitu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. „Rok 2020 představuje těžkou zkoušku pro všechny, a pro podnikatelky to platí o to více, protože práci musely skloubit s péči a vzděláváním dětí, které zůstaly doma. Za to si zasluhují respekt a uznání,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Obchod, strojírenství i vzdělávání

Odborný garant soutěže, kterým je společnost CRIF – Czech Credit Bureau, na základě splnění podmínek soutěže vybral 32 598 kandidátek na zisk ocenění. Z nich bylo na základě ratingu nominováno 1 411 semifinalistek s nejlepšími ekonomickými výsledky. Do finále se pak dostalo 56 podnikatelek. Vítězkou kategorie Velká firma se stala Kateřina Beránková, majitelka strojírenské firmy AWEC Aluminium Products. Za ní se umístila Jana Erbová a její společnost AC-T servis, která je především velkoobchodem dveřním kováním a doplňky ke dveřím. Třetí příčka patří Olze Hyklové, majitelce společnosti Advantage Consulting.

V kategorii Střední firma si první cenu online převzala Martina Burešová, která vlastní společnost Pferdimex, která se zpočátku zaměřila na nákup a prodej sportovních koní, prezentaci na závodech a dovoz plemenných koní ze zahraničí. Postupem doby se společnost začala více věnovat nákupu a prodeji hospodářských zvířat a touto činností se zabývá do dnešní doby. Druhé místo patří Dianě Ryskové, majitelce společnosti Medirol, která patří mezi největší světové výrobce nosítek s podvozkem, užívaných pro transport pacientů v sanitním vozidle. Třetí příčku obsadila Dana Javoříková a její firma Petsatur zabývající se mimo jiné dovozem a vývozem surovin pro výrobu krmných směsí. Prvenství v kategorii Malá firma získala Petra Lauberová, majitelka potravinářské společnosti AVIAN – M.Z., druhá příčka náleží Marii Stránské a její společnosti EKO-MIL, která vyrábí krmiva pro hospodářská zvířata. Třetí místo obsadila Zita Janáčková, zakladatelka a majitelka společnosti Nová škola – DUHA.

Rok plný zkoušek

Cena ČSOB – Výjimečná podnikatelka letos patří Lucii Hotařové, majitelce rodinné tiskárny Etiflex. Cenu za inovativní řešení pod patronací Generali Česká pojišťovna získala majitelka účetní firmy Ecoar Anna Gališinová. Cenu za digitální transformaci udělovanou pod patronací společností Microsoft a Daquas, si odnáší Martina Olivová, zakladatelka Základní školy s rozšířenou výukou jazyků Magic Hill. Pod patronací společnosti TC Business School byla udělena Cena za výjimečný růst. Její majitelkou se stala Veronika Cipínová se svou společností Trevile.

„Rok 2020 bude pro všechny podnikatele a podnikatelky rokem, který zkomplikoval jejich aktivity. Žen-podnikatelek se to týká snad dvojnásob. Řada z nás se totiž musela nejen věnovat rozvoji svého byznysu, ale také zajistit ještě ve větší míře péči o své rodiny a vzdělávání dětí. Navíc, protože jsou i významnými zaměstnavatelkami, se musely postarat i o lidi, kterým dávají práci. Jsem velmi ráda, že díky OCP se všem těmto úspěšným ženám dostává uznání a ocenění jejich práce, které si bezesporu zaslouží,“ říká zakladatelka projektu Helena Kohoutová. Mediálním partnerem Ocenění Českých Podnikatelek je i portál Franchising.cz.


Finalistky pod drobnohledem / Obrat letošních finalistek projektu Ocenění Českých Podnikatelek v roce 2019 dosáhl 2,2 miliardy Kč a zaměstnávaly zhruba 900 lidí. Tři čtvrtiny společností vlastněných letošními finalistkami jsou rodinnými firmami.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017