Ocenění českých lídrů startuje

Rodinný byznys slaví úspěch / Více jak polovinu firem (56,5 %), které se loni dostaly do finále, tvoří rodinné firmy, což může v době poznamenané pandemií představovat určitou výhodu. Rodinné podnikání je totiž podle odborníků velmi často stabilnější než podnikání ostatních firem.
Pátek
30.04.2021
Soutěž vyzdvihne úspěšné ryze české firmy již popáté. Vítěze odborná porota vybere z 1526 nominovaných společností, 202 firem je nominováno poprvé.
 

Rok 2020 v projektu Ocenění českých lídrů ukázal, že firmy, které jsou do něj zapojeny, jsou páteří české ekonomiky, a tím i ekonomickou a sociální stabilitou naší země. Letošní ročník se tak opět posouvá do nové roviny. „Je opravdu důležité zdůraznit význam těchto českých firem, českých podnikatelů a zaměstnavatelů, kteří i přes abnormální podmínky a neuvěřitelné překážky jdou stále dál.  Je nutné ocenit jejich usilovnou píli a nezlomnou vytrvalost a zároveň vyzdvihnout jejich morální, sociální a ekonomický přínos,“ říká Helena Kohoutová, zakladatelka projektu a také Podnikatelské platformy Helas.

V předešlém ročníku, který byl již poznamenán situací spojenou s pandemií COVID-19, vyhovělo kritériím Ocenění českých lídrů 1516 společností, do finále se jich pak dostalo 92. Více jak 60 % těchto firem působí na trhu již od 90. let, firmy založené po roce 2 000 tvořily loni čtvrtinu uchazečů o zisk ocenění. Z analýzy loňských finalistů soutěže vyplynulo, že jsou důležitými zaměstnavateli, ve svých regionech patří k těm předním, když celkově zaměstnávají zhruba 15 tisíc lidí a představují obrat ve výši blížící se 10 miliardám korun.

Úspěšní vidí příležitosti

Podle Pavla Fingera, místopředsedy představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a.s, koronavirové období zatím překvapivě příliš nezamíchalo s výsledky hospodaření firem v různých oblastech podnikání. Například z hlediska poměru mezi nově vzniklými a zaniklými obchodními společnostmi si nejlépe vedly ty firmy, které působí v dopravě a skladování a ve stavebnictví. Kromě těchto oborů můžeme najít české lídry například rovněž mezi společnostmi z oboru nakládání s nemovitostmi. Všichni víme, že například hypoteční trh roste setrvale bez ohledu na pandemii, což právě tomuto odvětví velmi pomáhá.

Zajímavostí jistě je, že se počet společností v letošním roce zvýšil dokonce i v oboru poměrně značně zasaženém pandemií, kterým je ubytování, stravování a pohostinství. Naopak nepříznivou relaci mezi počtem vzniklých a zaniklých společností vykázala oblast obchodu, zde však došlo k prohloubení již existující tendence poklesu počtu společností z předchozích let. Totéž platí i pro firmy působící v profesních, vědeckých a technických činnostech, které byly postiženy stagnací počtu společností již i v předchozích obdobích. „Opravdoví lídři se však snaží najít příležitosti k rozvoji svého podnikání i v krizových obdobích, přičemž dobře vědí, že musí být na správném místě ve správném čase a k tomu vede jediná cesta, kterou je neustálé vyhodnocování dostupných informací a rychlá reakce na vznikající anebo předvídanou poptávku,“ doplňuje Pavel Finger.

Společnosti, které jsou 100% v rukách českých majitelů, dosahují ročního obratu minimálně 200 milionů korun alespoň v jednom hodnoceném roce, zaměstnávají více jak 50 lidí a získali nominaci odborného garanta, se mohou do soutěže registrovat online do 23. září 2021. Vítězové budou představeni v listopadu.


Vítězové v regionech / Držitele ocenění v každém kraji ČR vybere odborná porota z 1526 společností nominovaných odborným garantem projektu, jímž je mezinárodní společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Portál Franchising.cz je jedním z mediálních partnerů projektu.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017