Podpora při potížích / „V době, kdy moje podnikání silně ovlivnila omezení spojená s pandemií jsme se s franšízorem dohodli na platbě minimálních franšízových poplatků, což byla velká pomoc,“ říká Petra Vichtová majitelka franšízových poboček PONT a Minit v Opavě.
Pátek
17.09.2021
Když Petře Vichtové přišla nabídka stát se vedoucí prodejny PONT to go, chvíli váhala než ji přijala. Pod hlavičkou této značky dnes podniká už víc jak 10 let.
 

Důležité pro konečné rozhodnutí majitelky franšízové pobočky PONT to go a Minit v Opavě byly názory rodiny a známých. Výhodou pro ni pak byla zkušenost s vedením této konkrétní provozovny, což jí velmi ulehčilo start jejího samostatného podnikání. „Měla jsem to štěstí, že současně se startem mého podnikání v podstatě rozjížděl franšízový koncept i provozovatel sítě společnost JPServis. Tak nějak jsme se učili společně,“ vzpomíná Petra Vichtová na své podnikatelské začátky s tím, že klíčové bylo najít schopné a loajální zaměstnance, poprat se s účetnictvím i dalšími většími či menšími problémy, které podnikání přináší.

Právě v takových chvílích ocenila a stále oceňuje to, že je součástí stabilní franšízové sítě a má za svými zády silného partnera, který má s provozováním obchodů dlouholeté zkušenosti. Na začátku svého podnikání se tak mohla s vedením franšízového konceptu poradit s otázkami týkajícími se činností, které před jejím vstupem do franšízy řešila centrála. „Dostala jsem vlastně celý zařízený obchod. Dneska už jednáme o jeho rekonstrukci, ale tehdy to bylo docela moderní zařízení, pracovala jsem s jejich pokladním systémem a měla sjednané dodávky od dodavatelů sítě. To bylo značné ulehčení,“ prozrazuje Petra Vichtová.

Jako hlavní výhody toho být součástí franšízové sítě vidí Petra v již zmíněné podpoře ze strany poskytovatele licence v průběhu spolupráce. „Člověk jede na sebe, ale má za sebou takovou jistotu. Zapojujeme se třeba do síťových marketingových akcí a určitě díky tomu získáváme další zákazníky, kteří cestují. Za mě je to ideální forma provozování obchodu,“ vysvětluje opavská franšízantka.

Hledání schopných zaměstnanců je oříšek

Jako franšízu provozuje Petra Vichtová na opavském nádraží nejen obchod PONT to go, ale také stánek Minit. Vzhledem k tomu, že jejich otevírací doba je dlouhá – v případě prodejny PONT denně od 6:00 do 20:00, u Minit dokonce už od 5:00 do 17:00, má hned několik zaměstnanců. Jak přiznává, hledání zaměstnanců je v tomto oboru poměrně těžké. „My jedeme hodně na osobní vlně, zaměstnáváme známé známých apod. To mi přijde ideální, můžeme si tak vyjít vstříc, a i fluktuace je pak malá,“ odhaluje svou strategii Petra Vichtová.

Také její podnikání ovlivnila velmi výrazně pandemie COVID-19, a to i když stát provoz prodejen potravin nezakázal. Faktem však je, že ubylo cestujících, což mělo na tržby jejích provozoven PONT a Minit velký dopad. „Byla i období, kdy nás v meziročním srovnání navštěvovalo 20 % zákazníků. V takovém okamžiku jsem musela přijmout provozní opatření a omezit počet zaměstnanců. Ale věřím, že už máme to špatné za sebou,“ věří.

Rekonstrukce s přispěním franšízora

Svou budoucnost vidí Petra Vichtová i nadále ve spolupráci se značkou PONT to go. Nechystá se sice rozšiřovat své působení například o další pobočku, ale momentálně se ve spolupráci s franšízorem připravuje na kompletní rekonstrukci své prodejny. O finanční náklady s ní spojené se podělí s poskytovatelem licence, což vnímá jako velmi důležitý bonus toho být součástí franšízové sítě.

Zájemcům, kteří o podnikání ve spolupráci s tímto franšízovým konceptem teprve uvažují, by doporučila inspirovat se její vlastní cestou a stát se zaměstnancem některé z poboček této sítě s tím, že uvažují o pořízení franšízové licence. Díky tomu totiž poznají do detailů, jak obchody PONT fungují, co vše je třeba pro jejich úspěšné provedení zvládnout a zajistit. To vše jim může následně velmi pomoci při startu jejich vlastního podnikání. Stejně tak, jako to pomohlo Petře Vichtové.  


Zákazníkům na dosah / Většinu obchodů pod hlavičkou PONT to go najdou zákazníci v uzlech hromadné dopravy, zdravotnických zařízeních nebo kancelářských komplexech.