Vlastní firma za půl milionu

Různorodá nabídka / Vzdělávání, gastronomie i obchod – ve všech těchto oblastech najdete franšízy, s nimiž můžete začít podnikat i za méně než 0,5 mil. korun.
Středa
03.11.2021
Uvažujete o rozjetí vlastního podnikání, ale nemáte kapitál na mnohamilionové investice? Na trhu je řada franšíz, se kterými můžete rozvíjet byznys za méně peněz.
 

Zakládat firmu, budovat si dobré jméno na trhu, lákat na svůj brand zákazníky, to vše pro začínajícího podnikatele či podnikatelku znamená investovat spoustu času a mnohdy i peněz. Řešením v takovém případě může být pořízení franšízové licence. Její poskytovatel totiž již velký díl práce odvedl za vás. Ne vždy je ale potřeba do podnikání pod zavedenou značkou investovat miliony. Dobrou zprávou totiž je, že v Česku fungují i franšízy, s nimiž můžete začít podnikat již s kapitálem nižším než 0,5 milionu. Najdeme je v nejrůznějších oborech. Zajímá vás, které to jsou?

Zisk z módy

Zhruba 300 tisíc Kč musí investovat zájemce o podnikání se značkou prodejen pracovního oblečení Ardon. Právě na tolik ho totiž vyjde otevření obchodu o velikosti zhruba 100 m2, a to včetně naskladnění zboží. Jak totiž poskytovatel licence říká: „Je pro nás důležité maximálně podpořit rozjezd podnikání partnera, a proto prodejnu plně vybavíme zbožím na vlastní náklady.“

Milionové investice nečekají ani na ty, kterým do oka padla franšíza Coccodrillo. Finanční prostředky, které je nutné vynaložit na otevření obchodu se totiž pohybují okolo 350 tisíc Kč, a to včetně plného vybavení prodejny, které zůstává majetkem franšízanta. Za nižšími počátečními náklady stojí fakt, že franšízor nevybírá vstupní licenční poplatek a také to, že na franšízanta nečekají vysoké výdaje spojené s nákupem zboží do obchodu. Zaplatí za něj totiž jen kauci a následně je jim vyplacena provize za jeho prodej. Franšízantům tak zbývají prostředky, které mohou použít třeba na marketing v regionu, ve kterém působí.

Byznys v žaludku

Říká se: „Co Čech, to muzikant.“, nicméně z našich zkušeností víme, že většina Čechů, kteří uvažují o rozjetí vlastního byznysu, alespoň chvíli přemýšlí o vlastní restauraci, kavárně, bistru nebo cukrárně. Nemusí to být nesplnitelný sen ani v momentě, kdy nemáte na svém kontě peníze na pořízení licence McDonald´s či jiného známého franšízového gastronomického řetězce.

Franšízová síť mobilních zmrzlináren Tak trochu jiná točená dává příležitost i těm, kteří nemají chuť objíždět svůj region v mobilním přívěsu, ale kvalitní zmrzlina je něco, s čím by chtěli spojit svoji budoucnost. Pro takové zájemce o franšízu má franšízor připravenu tzv. Instore franšízu do nepojízdné, stabilní prodejny. Franšízou Tak trochu jiná točená mohou podnikatelé obohatit své již fungující podnikání, například restauraci, kavárnu nebo zábavní centrum. Investice do takovéhoto typu spolupráce přijde na cca 200 tisíc Kč. Pokud by přeci jen budoucí franšízanti chtěli investovat do mobilního přívěsu, vyjde je počáteční investice na cca 550 tisíc Kč.

Zisk díky vzdělání

Ano, stále platí, že kdo se dobře učil, může se těšit na větší výplatu. Na druhou stranu je také fakt, že na zajímavé zisky se může těšit i ten, kdo se rozhodl budovat byznys v oblasti vzdělávání. A do začátku nemusí investovat příliš mnoho. Na zhruba 250 tisíc Kč přijde franšízanta rozjezd podnikání s konceptem Coding Giants, který je zaměřen na pořádání kurzů informatiky pro studenty ve věku 7 až 19 let. Licence na 1 kódovací školu přijde na 2 400 až 6 000 EUR, a to v závislosti na velikosti území, na nějž získá franšízant exkluzivitu. Dalších zhruba 3 000 EUR musí být uchazeč o franšízu připraven investovat do zařízení a vybavení prostor školy.

Investice v rozmezí 7,5 tisíc eur (cca 195 tisíc Kč) až 12 tisíc eur (cca 310 tisíc Kč) v závislosti na velikosti územní exkluzivity, čeká na zájemce o franšízovou licenci vzdělávacího konceptu Edukido, který chce na tuzemský trh proniknout ze sousedního Polska. Aktuálně tak u nás hledá franšízanty, jejichž úkolem bude otevírat a vést kurzy pro děti ve věku 3 až 12 let. Výhodou je, že není nutné, aby měli vlastní učebny. Na spolupráci se mohou domluvit s mateřskými či základními školami. Součástí investice je i nákup učebních LEGO® sad, které lektoři používají ve výuce.

Vysoké finanční prostředky nemusí vynaložit ani budoucí franšízanti původem amerického konceptu Bricks4Kidz, který také používá pří výuce snad všemi generacemi oblíbené LEGO® kostky. Kurzy této franšízy však nejsou určeny jen dětem, od roku 2018 nabízí značka i teambuildingové workshopy pro firmy. Počáteční investice činí 240 tisíc Kč.


Ať už se rozhodnete pro podnikání s franšízou v jakémkoli oboru, je na vás, kolik do rozjetí vlastní firmy chcete, a hlavně můžete investovat. Pravdou ale je, že výše počátečních finančních nákladů by neměla být jediným kritériem vašeho výběru. Mějte na paměti i váš vztah k oboru, do kterého se chcete pouštět a nezapomeňte si vámi vybrané koncepty řádně prověřit. Možná zjistíte, že méně finančně nákladná franšíza je na dosažení úspěchu připravena stejně dobře nebo lépe než ta za miliony. 


Spousta proměnných / Úspěšnost franšízové spolupráce je dána mnoha faktory – od preferencí franšízora, přes zájmy a dovednosti franšízanta, až po správnou volbu lokality a cílové skupiny zákazníků. Na to vše myslete, až budete vybírat tu pravou licenci pro vaši budoucnost.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017