Franšíza pro budoucnost

Aktivita franšízantů / Franšízanti Edu3Dcation se zabývají zejména pořádáním kurzů 3D designu a tisku, organizací jednorázových workshopů, příměstských táborů či narozeninových oslav nebo prezentací těchto oborů ve vzdělávacích institucích.
pondělí
22.08.2022
Děti mají rády moderní technologie. Mimoškolní kroužky, které se zaměřují na jejich využívání, tak nabývají na popularitě. Uspěje i franšíza edu3Dcation?
 

O vstup do Česka usiluje tato franšízová značka ze sousedního Polska, kde je jedním z významných hráčů na trhu. V současné době se totiž aktivně podílí na tamním státním projektu nazvaném „Laboratoř budoucnosti“, jehož cílem je rozšířit 3D tiskárny do škol. V uplynulých měsících byly v rámci tohoto programu všechny veřejné základní školy, jichž je přibližně 12 tisíc, vybaveny minimálně jednou 3D tiskárnou, ke kterým se ještě letos připojí střední a soukromé základní školy. Díky tomu narostl zájem ze strany škol o školení týkající se 3D tisku, jež mohou zajistit i franšízanti Edu3Dcation.

Cílem značky, jejímž zakladatelem je Arkadiusz Markowski, absolvent Fakulty mechatroniky Varšavské technologické univerzity, který se 3D skenováním a tiskem v průmyslu zabývá již téměř 10 let, je umožnit i dětem u nás rozvíjet své dovednost v oboru budoucnosti. Protože tím 3D tisk dozajista je. Poskytovatel licence tak aktuálně hledá master-franšízanta, který by měl na starosti rozvoj sítě na celém našem trhu. K dispozici jsou však i regionální nebo jednotlivé franšízové licence.

Ideálním franšízovým partnerem je osoba, nebo společnost, která má kontakty ve školních zařízeních ve svém regionu, nebo například nabízí a organizují mimoškolní aktivity v jiných oborech. „Takovým společnostem můžeme zajistit velmi rychlou návratnost investice. Samozřejmě to ale není podmínkou. U nás v Polsku máme franšízového partnera, který ještě před zhruba rokem působil v oblasti fotovoltaiky a v současnosti provozuje největší pobočku Edu3Dcation,“ říká Arkadiusz Markowski.

Počáteční investice přijde franšízanta konceptu Edu3Dcation minimálně na 7 500 EUR (cca 190 tisíc Kč). Musí si totiž pořídit, alespoň jednu 3D tiskárnu a 3D skener. Další investice závisí na modelu spolupráce, zda jde o master nebo jednotlivou franšízovou licenci. Doba návratnosti se podle franšízora pohybuje okolo 3 měsíců. Co se týče průměrného obratu, kterého mohou franšízanti měsíčně dosáhnout, v případě single franšízy se pohybuje okolo 13 tisíc EUR (cca 325 tisíc Kč), u master-franšízy vše závisí na velikosti svěřeného regionu. Během spolupráce franšízanti také hradí tzv. royalties - franšízové poplatky, které se opět odvíjí od modelu spolupráce, v průměru pak činí 10 % z obratu.


Franšízanti bez zkušenosti s 3D / Součástí franšízového balíčku je vstupní čtyřdenní školení, během kterého se franšízanti naučí obsluhu a principy fungování různých typů 3D tiskáren, 3D skenerů, 3D per.