Náplň práce / „Kromě přípravy setkání podnikatelských klubů se starám i o komunikaci na sociálních sítích. Pro růst členské základny je práce v online prostoru důležitý stavební kámen,“ říká manažerka klubů BforB Regina Vondrová. (foto: Lukáš Kenji Vrábel)
pondělí
07.11.2022
S franšízovou sítí Business for Breakfast se Regina Vondrová setkala před sedmi lety. Co ji přimělo stát se její součástí a rozjet vlastní podnikání?
 

Do podnikatelského klubu Business for Breakfast zavítala Regina jako host v době, kdy rozjížděla novou spolupráci se vzdělávací organizací, která měla na tuto síť podnikatelských klubů napojení. Nešla však hned do členství, protože se stěhovala a kluby se ztratily z dohledu. V čase covidu ale slovo dalo slovo a z hosta se stala členka jednoho z klubů na Vysočině. V momentě, kdy se naskytla příležitost klub převzít, využila toho. Nestala se z ní však franšízantka, ale manažerka, která má dnes na starosti rozvoj BforB v regionu Vysočina.

„Prvotním impulsem pro působení jako manažerka klubů v našem regionů byla myšlenka získat cenné kontakty v místě, kde jsem v té době nikoho neznala. Chápala jsem však, že jde i o skvělou příležitost, jak se vrátit k vedení lidí a ovlivnit dojem z každého našeho setkání,“ vzpomíná Regina, která klub převzala po tehdejším manažerovi, který již na jeho vedení neměl energii. „Vlastně jsem neměla moc na vybranou. Buď jsem mohla být bez klubu anebo ho mít a vést ho,“ dodává s úsměvem.

Dřina i radost v jednom

Jako manažerka klubů BforB má na starosti, aby vše hrálo, ladilo a dávalo smysl. A to nejen navenek vůči hostům, kteří na podnikatelské snídaně zavítají poprvé, ale hlavně pro členy, kteří chodí pravidelně. „Nově vnímám jako svou osobní zodpovědnost mít s každým členem nastaven měřitelný cíl, aby věděl, proč v klubu vlastně je. I když jsou v klubu podnikatelé, ne vždy se dokážou zaměřit na cíl, což postupem času ztrácí smysl. V BforB nejde jen o snídaně. Setkání jsou součástí našich byznysů, ne našeho volného času,“ vysvětluje Regina Vondrová, která má pod sebou aktuálně dva kluby BforB – v Jihlavě a Humpolci.

Docílit toho všeho, aby členové klubu byli spokojení, je, jak sama Regina říká, dřina, ale také velká radost. Je to vzrušující práce plná výzev, které ráda zdolávám. „Nejde totiž jen o to vyladit si klub tak, jak potřebuji, a vytvořit ho. Jde o to prodat myšlenku jeho výkonnému týmu a kolikrát i některým klíčovým členům, nechat se jejich navazujícími názory na věc obohacovat, společně jakoukoli malou změnu dotáhnout,“ doplňuje.

Podpora z centrály

Ačkoli Regina fungování klubů BforB znala z pozice členky, při vstupu do nové role manažerky ji čekalo překvapení. Myslela si totiž, že stačí být kvalitní člen, tedy takový, který chodí na setkání pravidelně, je aktivní, přemýšlí o tom, jak by mohl dalším členům klubu pomoci, a ostatní to budou dělat také tak. „Jako bych zapomněla na strukturu trojjediného mozku, se kterým sama pracuji, že tady klub nebyl zas tak funkční a v neposlední řadě, že dokud druhým lidem neřeknete, co mají ve vaší firmě dělat, tak to prostě dělat nebudou. Svou aktivitou a přístupem klasického OSVČ, který dělá všechno sám, jsem si některé členy dost rozmazlila a chyběly mi koule, abych si některé své myšlenky obhájila,“ prozrazuje s tím, že nedokázala najít správná slova, možná také neviděla příčiny některých situací, se kterými potřebovala pohnout. 

Naštěstí v tomto momentě může těžit z toho, že je součástí franšízové sítě, a že má okolo sebe zkušené kolegy, ať už franšízanty či manažery klubů, kteří jsou ochotní jí poradit, podělit se s ní o vlastní zkušenosti. Velkým bonusem pro ni pak je, že každý svůj krok může komunikovat jak s franšízanty sítě, tak i s franšízovým manažerem BfoB nebo jeho zakladatelkou Kamilou Zárychtovou.

Na spolupráci s BforB oceňuje také styl a směr komunikace ze strany jeho vedení. „Jsou tu, aby vám ušetřili čas, a ne přidělávali práci. Přináší nové podněty a je spoustu prostoru, aby člověk mohl přinášet i své. Cítíte se svobodně, přestože jde o zavedený systém práce,“ říká Regina Vondrová.

A jaké jsou její další plány pod hlavičkou BforB? Kromě toho, že se chce stále zlepšovat v tom, jak svoje podnikatelské kluby vede, vidí potenciál pro jejich další růst. Region Vysočina je podle ní totiž připraven na více klubů BforB, než aktuální dva. 


Smysl na prvním místě / „BforB je pro mě systém a řád, který je potřeba lidem, co chtějí získat jakékoli výsledky pro svůj byznys, dát a ukázat,“ říká Regina Vondrová, manažerka klubů BforB v regionu Vysočina. (Foto: Michal Burda)