Přemýšlíme i o zahraniční expanzi

Investice do byznysu / Uchazeč o licenci Ardon se musí připravit na investici kolem 300 tisíc Kč. Právě takové náklady s sebou totiž nese otevření obchodu o velikosti zhruba 100 m2.
pondělí
30.01.2023
„Pro zahájení franšízového podnikání je vhodná každá doba," říká Petra Tománková, manažerka pro rozvoj obchodní sítě pracovních oděvů Ardon.
 

Jak se síti Ardon aktuálně na tuzemském trhu vede?

Momentálně se nám daří dobře. Náš dlouhodobý franšízant otevřel na podzim loňského roku naši zatím největší prodejnu v Přerově a naše síť se teď aktuálně rozrostla o dalšího franšízanta, který bude otevírat svoji prodejnu ve Dvoře Králové nad Labem na začátku příštího roku 2023. Stávající franšízy si vedou dobře, daří se jim hlavně v maloobchodním prodeji. Jejich tržby v druhé polovině letošního roku vzrostly, což nás velice těší. Je to odraz naší skvělé společné spolupráce a jejich pracovního nasazení.

Kolik v současné době funguje na trhu prodejen Ardon?

V současné době máme tři vlastní kamenné prodejny a čtyři franšízové. Rozjednanou máme další franšízu, tak uvidíme, jak jednání dopadne. Evidujeme zájemce o franšízové licence hlavně z Čech. Zajímají nás ale i trhy v Polsku, na Slovensku.

Daří se Vám nacházet nové zájemce o franšízu?

Nové zájemce o franšízu nacházíme hlavně přes váš portál Franchising.cz. Zájemců se hlásí dost, nicméně ne každý je pro naši franšízu vhodný, nebo nedisponuje odpovídajícími prostory pro prodejnu. Zájemce o franšízu musí mít odpovídající osobnostní profil, mít kontakty, znát okolí, být zapálený pro spolupráci a disponovat dostatečnými finančními prostředky pro otevření franšízové prodejny.

Je z vašeho pohledu dnešní doba vhodná pro zahájení franšízového podnikání?

Podle mého názoru je každá doba vhodná pro zahájení franšízového podnikání. Pokud má někdo chuť a odhodlání začít podnikat pod křídly zavedené značky, je vždycky dobrá doba. Je třeba si vybrat ten správný franšízový koncept, který mu sedne, příležitostí je v Česku opravdu hodně, nabízené licence jsou na vysoké úrovni. Myslím, že pokud někdo uvažuje o franšíze, přemýšlí nad ní jistě delší dobu, hledá možnosti. Sleduje konkrétní značku, zvažuje rizika a náklady a šetří finance, aby mohl začít podnikat a investovat právě proto, aby je ochránil před inflací.  

Jaké jsou plány ohledně dalšího rozvoje sítě v roce 2023?

Rádi bychom rozšířili naši síť o dalšího franšízanta, zaměřili se na zdokonalování systému a vylepšili služby pro franšízanty, velmi nám záleží na jejich maximální spokojenosti. Také bychom se chtěli věnovat myšlence expanze na zahraniční trhy a zvolení správného způsobu expanze.


Zkušenosti nejsou podmínkou / Franšízantem Ardon se může stát jak úplný nováček v oboru, tak i zkušený podnikatel, který v něm již působí," říká Petra Tománková, manažerka pro rozvoj obchodní sítě Ardon.