Jaro, léto, podzim, zima / „V našem podnikání funguje sezónnost. Nový rok a před-plavková sezóna je nejsilnější a my se snažíme maximalizovat mimosezóní období např. tím, že se snažíme klientům vysvětlovat důležitost pohybu i v letních měsících a benefity, pokud nepřeruší cvičení v létě,“ vysvětluje Filip Novák, spolumajitel franšízy BodyBody v Českých Budějovicích.
pondělí
24.04.2023
Filipa a Anetu Novákovi přivedla k myšlence podnikat s franšízou BodyBody maminka. Jaký byl start jejich byznysu?
 

„Studio BodyBody v Českých Budějovicích se prodává.“ To je informace, která sourozencům Novákovým v roce 2020 změnila život. Jak již bylo řečeno, k tomu vůbec začít přemýšlet o franšízovém podnikání oba přivedla maminka, která právě v tomto studiu cvičila už několik let a s tréninkem byla velmi spokojená. Proto není divu, že měla zájem zaběhnuté studio převzít.

„Doma se tedy otevřela diskuse a začali jsme hledat možnosti, které se nám nabízely,“ vzpomíná na první kroky k vlastnímu franšízovému byznysu Filip Novák. Partnerku do něj našel ve své sestře. „Myšlenka podnikat ve mě byla zakořeněná snad již od mala. Vzor jsme měli doma v rodičích a vlastně i v prarodičích. Nedokázala jsem si představit, že bych já tuto rodovou linii porušila,“ vysvětluje Aneta Nováková s tím, že stát se součástí franšízového konceptu pro ni bylo zajímavou příležitostí, jak vstoupit do světa podnikání.

S tímto názorem souhlasí i Filip, pro kterého byl vstup do franšízy jasná volba. „Neměl jsem ambice budovat nějaký koncept od začátku, či studio úplně od nuly. Zároveň to byla finančně nejméně náročná volba. Koncept nás přesvědčil zejména zkušeností, kterou již sestra s maminkou měla a službou, která je komplexní a poskytuje vše co by klient mohl potřebovat,“ vysvětluje. Pro Anetu nebyl koncept BodyBody jen otázkou podnikání, byl také příležitostí, jak začít působit v oboru, který vystudovala. Právě v roce 2020 totiž na vysoké škole dostudovala obor tělovýchova.

Start v době pandemie

Sourozenci Novákovi odkoupili českobudějovické studio BodyBody v srpnu roku 2020 a jak se oba shodují, začátky byly poměrně krušné. A to kvůli pandemii Covid-19, se kterou se v té době potýkal celý svět a přinášela celou řadu restrikcí, které postihly snad každého z nás. Podnikatele ve službách, které musely být zcela zavřeny, pak dvojnásob.  

Nicméně i na tomto období si oba našli něco pozitivního. „Alespoň jsme měli dost času na aklimatizaci, nastavení procesů a hluboké poznání konceptu. Nyní máme za sebou první plný rok a máme za sebou růst 70 % meziročně, samozřejmě nutno vzít v potaz obnovení po pandemii,“ prozrazuje třiaadvacetiletý Filip, který se kromě podnikání s BodyBody věnuje i studiu na Newton University v Praze a také lednímu hokeji.

V současné době zaměstnávají Filip a Aneta v českobudějovické pobočce dvě trenérky a rozhodli se také své podnikání inovovat nákupem nových přístrojů XBody, díky kterým se trenérům otevírá více možnosti pro trénink. A to je něco, oč oběma stranám jde.

Sdílené zkušenosti

Na podnikání s franšízou jak Filip, tak i Aneta oceňují podporu ze strany poskytovatele licence, kterými jsou spolumajitelé Ivana Aquin a Pavel Svetlošák. Tu si naplno otestovali již při svých začátcích. „Být součástí franšízy přináší šanci poradit se s někým v časech, kdy se třeba nedaří. Na váš styl podnikání se může podávat někdo, kdo není úplně v centru vaší každodenní práce. Je to někdo, kdo vám nejen poradí, ale může vám i dolít krev do žil. Franšízor je někdo, kdo vás může neustále vzdělávat a na koho se můžete kdykoli s čímkoli obrátit,“ říká Aneta Nováková.

Podle Filipa je pak pozitivem franšízového podnikání s BodyBody jednoduchost při vstupu do systému. „Podle mého názoru je to skvělá volna pro začínající podnikatele. Určitě je to totiž ulehčení, protože i vzhledem k našemu mládí nepodnikáme v EMS tréninku dlouho, podpora ze strany franšízora je tak k nezaplacení,“ doplňuje.

Zájemcům o spolupráci s franšízou BodyBody by oba doporučili zejména připravit se na to, že jde o specifický druh podnikání a že podnikání s EMS není stejné jako podnikání v klasickém fitness, kde nejsou kladeny tak výrazné nároky na individuální přístup a práci s klientem, což BodyBody vyžaduje a tím se odlišuje od všech ostatních. To s sebou přivádí i specifické klienty. A proč by podle Anety a Filipa měli učinit stejné rozhodnutí jako oni a do franšízy nakonec jít?

„Hlavním důvodem, je příjemné a schopné vedení, skvěle vymyšlený koncept a možnost budovat si studia BodyBody tak trochu po svém. Musím říct, že franšízor vás každý měsíc nepeskuje za to, že nemáte splněná procenta atd., ale podporují vás v růstu a zlepšování vašich výsledků, zároveň Vám umožní koncept doplnit i o vhodné komplementární služby,“ prozrazuje Aneta Nováková s tím, že díky tomu má volné ruce a zároveň ví, že v momentě, kdy nastane nějaký problém, je vedení ochotné vše řešit.


Podpora v těžkých dobách / „Franšízu jsme přebírali v době, kdy všude zuřila pandemie Covid-19, začátky tak nebyly úplně jednoduché. Nicméně s podporou franšízora jsme vše zvládli a po 2 a půl letech se nám daří opravdu dobře,“ říká Aneta Nováková, spolumajitelka franšízy BodyBody v Českých Budějovicích.