Trh s konopnými produkty roste

Konkurence narůstá / Franšízová síť Cbweed letos chystá posílení marketingu a větší zviditelnění značky.
pondělí
25.03.2024
Konopné potraviny, nápoje, CBD kapsle a kosmetika jsou stále žádanější. Za značku Cbweed nám příležitosti pro nové podnikatele přiblížil její franšízor Riccardo Ghibellini.
 

Přiblížíte, jak se vyvíjí trh a tím pádem i nabídka ve vašem oboru?

Podle všech statistik se trh s konopnými produkty rozrůstá, vidíme to i podle nárustu konkurence v minulých letech. Pravděpodobně z médií bude většina lidí seznámena s vývojem legislativy v oblasti konopí. Poslední událostí byl zákaz několika kanabinoidů – HHC, THCP a HHC-O. Tyto látky jsou na seznam zapsány do začátku příštího roku 2025, kdy se má situace znovu přehodnotit. Během tohoto roku by měla vláda představit zákon, který by prodej podobných produktů umožnil a reguloval. My se mezitím soustředíme na představení nových produktů, se kterými přicházíme každých několik měsíců a na prodej produktů z jiných kategorii, zejména doplňků stravy a kosmetiky. 

V čem si podle vás vaše značka drží konkurenční výhody?

Sílu vidíme hlavně v samotné značce, vlastní výrobě a úplně nejvíce v síti franšíz. Začátkem tohoto roku jsme spustili věrnostní program s mobilní aplikací, pomocí níž může zákazník čerpat slevy v celé síti poboček Cbweed. Výhodou sítě jsou také nápady a poznatky, se kterými jednotlivý franšízanti přicházejí a pak se je snažíme aplikovat do všech poboček.

Kolik poboček máte v České republice a jaké máte nejbližší plány?

Za rok 2023 v ČR přibylo 5 poboček a dohromady se zahraničím to byly skoro tři desítky. Na našem území se chceme tento rok soustředit na zviditelnění značky a posílení pozice existujících poboček. Proto máme naplánovaných několik marketingových kampaní, které nám s tím pomůžou. Dále plánujeme do konce roku expandovat do některého dalšího města z desítky největších měst. 

Jaký je aktuální počet franšízantů?

V České republice máme nyní šest franšízantů, z nichž jeden minulý rok otevíral druhou pobočku.

Kde vidíte nevyčerpaný potenciál pro založení nových franšíz?

Rozhodně v největších městech hned po našem hlavním městě a Brně. Potenciál mají Ostrava, Plzeň, Liberec, Olomouc a další města.

Jaký je průměrně zisk z obratu na pobočce?

U našich prodejen se bavíme o číslu okolo 50 % z obratu bez DPH před odečtením nákladů na provoz.

Kdo je podle vás ideálním kandidátem na založení úspěšné nové
pobočky?

Dobře se nám pracuje s lidmi, co již v obchodu dělají nebo dělali, například manažeři a vedoucí poboček v jiných firmách. Doporučil bych to však komukoliv, kdo má obchodního ducha a má rád náš sektor. 


Riccardo Ghibellini, franšízor Cbweed / „Od konkurence se franšízová značka liší zejména kontrolou celého řetězce – mají vlastní pěstitele a dohlížejí na kvalitu od suroviny po produkt."