Peníze milují zvyky

Změna zábavy / Velká většina prokazatelně úspěšných podnikatelů a podnikatelek vyměnilo čas strávený před televizní obrazovkou za čas věnovaný četbě. Sáhněte tedy po ovladači, vypněte televizi a vezměte do ruky knihu. Právě ta vás donutí zapojit svoji fantazii, díky níže budete rozvíjet svoji kreativitu.
Pátek
14.12.2018
Máte zvyk, bez kterého se nemůžete soustředit, přemýšlet nebo plánovat? To je dobré znamení. Můžete zbohatnout.
 

Každý z nás má nějaké zvyky, něco, co si mnohdy ani neuvědomujeme, že děláme. Řadu činností tak provádíme zcela automaticky jakoby ze zvyku. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, tato rutina má pro náš život opravdu hluboký smysl. A dokonce může pomoci při vydělávání peněz.

Životopisy slavných a úspěšných osobností jsou plné informací o tom, jaké zvyky, zlozvyky či rituály někdy hraničící se šílenstvím měly. Filozof a spisovatel z období osvícenství Voltaire vypil denně 40 šálků kávy. I přes neustálá varování svého lékaře se dožil 83 let. Vynálezce a jeden ze zakladatelů Spojených států amerických Benjamin Franklin se každé ráno vysvlékl do naha, otevřel balkonové dveře dokořán a nahý strávil jednu až dvě hodiny. Všem, co se tomuto jeho zvyku divili, tvrdil, že čerstvý vzduch čistí jeho tělo, díky čemuž se mu vyhýbají choroby.

Chvíle soustředění

Tyto roztodivné obyčeje však nejsou doménou jen osobností z dob dávno minulých. Zajímavé zvyklosti mají i dnešní podnikatelské celebrity. Richard Branson, zakladatel skupiny Virgin a snad nejvýstřednější osobnost ze světa byznysu – není to tak dávno, co se oddával kite-surfingu s nahou modelkou na zádech – vstává každý pátek brzy ráno a dopřává si solidní dávku pohybu, o víkendech má pak na rozvrhu plavání kolem svého soukromého ostrova. Když se takový Bill Gates potřebuje pekelně soustředit, pohodlně se usadí do houpacího křesla, které ho svým kolíbáním uklidní. A kde k takovému zvyku zakladatel Microsoftu přišel? Údajně už na vysoké škole.

Steve Jobs, kromě toho, že dokázal několikrát denně plakat jak ze smutku, tak i z radosti, měl ve svém životě období, kdy jedl jenom mrkev. Zvláštní gastronomické návyky měl i Hugh Hefner, zakladatele magazínu Playboy a ve své době jeden z nejbohatších lidí planety. Ačkoli si rozhodně mohl dovolit objednávat si ty nejvybranější lahůdky v nejvyhlášenějších restauracích po celém světe, jedl v restauracích výhradně pokrmy, které si přinesl z domova. Host k nezaplacení!

Americký odborník a spisovat Thomas C. Corley zkoumal 233 bohatých a 128 chudých, aby zjistil, zda existují zvyky, jejichž četnost výskytu by tyto dvě zkoumané skupiny vzájemně odlišovala. Samozřejmě jej nezajímalo, zda konzumují kávu v mizivém množství nebo kolik kilometrů po jejich soukromých ostrovech hned po svém probuzení uběhnou. Podařilo se mu však identifikovat několik tradičních návyků, které chudé odlišují od bohatých.

Ukázalo se, že každý třetí člověk patřící do skupiny bohatých se stará o své zdraví a pravidelně čtyřikrát týdne cvičí. Mezi chudými měl takový zvyk pouze jeden ze čtyř respondentů. Většina bohatých omezuje čas strávený před televizí a častěji se vyhýbají rychlému občerstvení. Až 9 z deseti úspěšných podnikatelů tráví nejméně jednu hodinu denně čtením a pokud se z jakéhokoli důvodu nemohou ponořit do četby knihy, alespoň si pustí audioknihu. Zhruba 81 procent bohatých, kteří se průzkumu zúčastnili, si dopředu připravují plány úkolů. Neztrácejí tak čas přemýšlením o tom, co budou během dne dělat.

Síla zvyků

Jaké mají bohatí a úspěšní zvyky již víme. Je ale možné si je osvojit, i když nám nejsou vlastní? Jsme schopní se naprogramovat na úspěch a rozvíjet u sebe návyky, které nám umožní efektivněji pracovat, studovat nebo rozvíjet svoje podnikání? Odpověď zní: ANO, jsme. Nejlepší je začít hned a zformulujeme si sami pro sebe hned několik myšlenek.

Často se stává, že v momentě, kdy překonáváme nějakou výzvu či se potýkáme s nějakým problémem, naše myšlení je neustále ovlivňováno nejrůznějšími obavami a strachem z neúspěchu. Pokud se však zaměříme na příležitosti a řešení, jež se nám nabízí, budou se nám lépe překonávat překážky a dosahování cílů bude snadnější.


Konec tápání / Kdo je připraven, není překvapen. Potýkáte se každý den s otázkou, co dělat? Sepište si seznam úkolů tak, jak to dělají ti úspěšní. Čas strávený přemýšlením nad odpovědí na tuto otázku pak můžete věnovat samotné práci, díky níž se posunete vpřed.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017