pondělí
09.12.2013
Zakladatel kosmetických značek BodyConcept a DepilConcept Alexandre Lourenco Duque chválí podnikání formou franchisingu. V rozhovoru připomněl, jak začínal.
 

BodyConcept a DepilConcept jsou dnes rozpoznatelné značky na trhu péče o krásu. Jak jste začínali a kde v současnosti působíte?

Naše franchisové koncepty jsme začínali vyvíjet před 8 lety. Tehdy jsme si všimli, že na trhu kosmetických služeb nejsou dostatečná profesionální střediska, která by nabízela kvalitní péči za přijatelné ceny. Rozhodli jsme se hned od začátku, že vytvoříme síť center, která by mohla působit na celém světě prostřednictvím franchisové spolupráce. Tím by zákaznice získaly stejnou kvalitu kdekoliv na světě. Dnes máme vedoucí postavení na trhu u nás v Portugalsku a před dvěma lety jsme se rozhodli rozvíjet naše služby i v dalších zemích. Působíme tak v Polsku, České republice, v Kapverdách, Brazílii, Slovensku a Švýcarsku. V současné době probíhají přípravy na vstup do dalších zemích.

Proč jste se rozhodli rozvíjet především v menších státech?

Když jsme se rozhodovali o rozvoji franchisových konceptů BodyConcept a DepilConcept, vybrali jsme si menší země střední Evropy, protože svou rozlohou jsou podobné Portugalsku a ekonomika v Polsku či Rumunsku též rostla podobně jako u nás. V Polsku se nám podařilo vybudovat síť za jeden a půl roku. Aktuálně vedeme jednání s master-franchisantem v Maďarsku a věříme, že se nám podaří stejný úspěch jako v ostatních zemích.

Co si myslíte o způsobu podnikání pomocí franchisingu?

Franchising je skvělý obchodní model, který přináší pozitiva jak pro franchisora, tak pro nabyvatele franchisy, franchisanta. Franchisor má díky franchisantům možnost růst rychleji a naopak lidé, kteří uvažují o možnosti založit si své vlastní podnikání, mají v případě franchisingu mnohem méně problémů. Podnikatel vstupuje do něčeho, co už funguje a může ušetřit spoustu úsilí. Myslím, že je to dobrá volba a podle mého názoru nejlepší obchodní model na světě.

Plánujete pro DepilConcept či BodyConcept nějaké novinky? Přibližte nám tyto koncepty.

BodyConcept je určen především do nákupních center, aby zde zákaznice mohly najít veškeré služby související s péčí o krásu a zdraví. V tomto franchisovém systému se vše zaměřuje na tělo, každý zákazník dostane doporučení, o kterou část těla by se měl postarat a my mu pak pomůžeme s léčbou určenou přímo na tu část těla. Poskytujeme také klasické masáže, presoterapii apod. DepilConcept se specializuje na trvalé odstranění chloupků, ale také poskytuje služby související s odstraňováním chloupků na citlivějších oblastech.

Jaká je Vaše rada pro podnikatele, kteří uvažují o koupi franchisové licence?

Klíčem k úspěchu je analyzovat všechny možnosti na trhu. Je důležité se identifikovat s obchodní značkou, nestačí jen začít podnikat a vše přijde samo. Problémy přijdou obvykle později, ale vy se s nimi musíte naučit pracovat, připravit se na ně. Trh kosmetických služeb je velmi konkurenční a vy se musíte naučit v něm uspět. Existuje na něm totiž strašně moc kosmetických značek, které se ani nerozvíjí pomocí franchisy a jsou úspěšné.