Nekopírují se jen obři
Právě Korejci projevili o koncept fastfoodů Mr. Kebab zájem v momentě, kdy byl franchisový systém včetně manuálu teprve v plenkách. „Vzhledem k zodpovědnosti vůči značce jsem je poprosil o trpělivost. Nebyli však ochotní čekat a zkopírovali vše, co našli na internetu,“ objasňuje autor a majitel konceptu Mr. Kebab Ľubor Lelovits vznik „pobočky“ v Soulu.
Korejský případ však není jediným, s čím se Mr.Kebab musel vypořádat. S falšováním značky, loga, webových stránek, oblečení personálu i dalších vizuálů má již zkušenosti z Turecka či sousedního Maďarska. Hranice či kontinenty v tomto případě nehrají žádnou roli. „Obchodní značka Mr. Kebab je v Evropské unii chráněná od roku 2006. Díky tomu se můžeme domoci svých práv aspoň v Maďarsku, kde též stojí jedna z nelegálních provozoven. Přiznám se, že tomu ne zcela rozumím, ale do jisté míry mi to i lichotí. Pravděpodobně totiž to, co jsem roky vymýšlel a dolaďoval, nebude zlé,“ říká Lelovits.
Předejít dohadům
Přes nepříjemnou zkušenost se majitel sítě Mr. Kebab nevzdává, a i nadále je přesvědčen, že rozvoj prostřednictvím franchisingu má díky vysoké efektivitě s rychlým návratem investic velkou budoucnost. Intenzivní zájem o licence pak napovídá i tomu, že franchisový způsob rozšiřování sítě bude to pravé i pro síť Mr. Kebab.
Abychom takovým situacím, které se, jak je vidět, již netýkají pouze celosvětově úspěšných značek, předešli, je třeba věnovat velkou pozornost registraci ochranné známky. „Jedná se o strategické rozhodnutí. Proto je potřeba jej řádně promyslet, zvážit i budoucí potenciál přihlašované značky včetně její případné expanze na zahraniční trhy. Musíme si uvědomit, že dnešní svět, i ten podnikatelský, je globální a proto doporučujeme mít tu nejsilnější ochranu, pro celý svět. Jak vidíme z případu Mr. Kebab, ochrana v rámci EU bohužel nestačí. Když je totiž koncept dobrý, všimnou si ho po celém světě,“ upozorňuje Gabriela Petrová z poradenské společnosti PROFIT system.
PŘEČTI ČLÁNKY
Popularita kebabu je v posledních letech ve střední Evropě velká. Grilovaná kuřata zde zase mají tradici. Právě na to sází franšízor Mr. Kebab s novou značkou Pipi Grill.
„V současné nepředvídatelné době bych jako začínající podnikatel dal přednost franšíze před nezávislostí," říká Lubor Lelovits, franšízor Mr. Kebab.
Fastfoodové franšízy jsou v kurzu. Pro mnohé představují šanci na rozjetí byznysu v gastrooboru. Jednou ze značek, které chtějí uspět i u nás, je Mr. Kebab.
„V Česku stále hledáme master-franšízanta, hlásit se však mohou i zájemci o provozování jedné pobočky Mr. Kebab," říká majitel a zakladatel této sítě Ľubor Lelovits.
Na domácím trhu pozice franšízy Mr. Kebab sílí. Podaří se jí uspět i u nás?
Nejčtenější
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franšízová síť s čerstvým ovocem v pravé belgické čokoládě Choco Boss nabízí zajímavý nápad na podnikání s příznivými vstupními investicemi.
Byznys, který nikdy nespí. Tak lze popsat provozování čerpacích stanic. Příležitost stát se jejich provozovateli nabízí například síť OMV.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...