Subway startuje velkou proměnu

Vedení jedné z největších franšízových sítí světa oznámilo, že i letos bude pokračovat v rušení některých franšízových poboček. Loni se globální síť Subway "zmenšila" o více než 900 poboček, centrála v USA se proto rozhodla jejich počet ještě více omezit tak, aby naopak stabilizovala celou franšízovou síť. Podle listu Business Insider byla v posledních měsících ztrátová až třetina z 25 800 amerických poboček.
Subway přitom již delší dobu čelí výtkám, že spíše než o prosperitu franšízantů a jejich poboček jde vedení společnosti o zisk z franšízových poplatků. V reakci na stížnosti některých franšízantů především v Severní Americe loni Subway přestěhovala na 500 poboček, letos se chystá přemístit další. V padesátileté historii přední americké gastronomické značky je to poprvé, kdy došlo v USA k přerušení kontinuálního růstu počtu franšíz. Posledních 5 let Subway trpí úbytkem zákazníků, a byla proto donucena změnit dosavadní strategii pro svou expanzi, jejímž (dosaženým) cílem bylo stát se franšízovou sítí s největším počtem franšíz na světě.
Každé změny provází diskuse
Novým plánem je nyní zvětšení objemu prodeje a zvýšení ziskovosti jednotlivých franšíz. Vedení Subway chce "důkladně prozkoumat a pokud možno zlepšit lokaci každé pobočky". "Chceme využít příležitost a stabilizovat své postavení na trhu. Tohle je jen začátek. Nacházíme se ve velmi optimistickém období," uvedla prezidentka Subway Suzanne Greco s tím, že každé zavádění změn provází diskuse, což je i případ stížností franšízantů. V následujících 5 až 10 letech by se Subway měla přeměnit v síť s menším počtem franšíz, franšízanti by ale podle vedení měli získat změnami výhodnější postavení v rámci celého systému.
Období transformace pro Subway předznamenaly v polovině loňského roku změny designu poboček i loga. Subway zavádí také objednávkový digitální systém pro spěchající hosty, zkrátit by se tak měla doba čekání na výrobu objednávky. V ČR je nyní otevřeno 19 restaurací Subway, franšízová licence stojí 7 500 eur. Pokud franšízant stihne otevřít provozovnu do roka, dostane polovinu licenčního poplatku zpět. Značce odvádí 8 % z tržeb a 4,5 % platí za marketing. Asi 147 tisíc eur musí majitel franšízy Subway investovat do vybavení.
Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Evropská síť provozoven zdravé varianty fast foodu Fruitisimo vznikla v České republice. Jejich růstu pomáhá i vzájemné sdílení zkušeností jednotlivých franšízantů.
Na Českém trhu se objevila nová ukrajinská franšíza se zajímavým konceptem fast foodu. Co může nabídnout v silně konkurenčním prostředí gastronomie?
Franšízant Honza Stopek vede dvě úspěšné pobočky s pizzou Vosíme. Na počátku stála debata u piva na téma vlastní podnikání.
Franšíza Trdlokafe s oblíbenou kombinací trdelníku a výběrové kávy roste v mezinárodním měřítku i v rámci České republiky. Koncept přilákal i investory z Venture Clubu.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...