Prostor pro úspěch / Ideální místem pro otevření prodejny Skibi Kids jsou okresní a krajská města, případně města s více jak 20 tisíci obyvateli nebo horská rekreační centra s velkou návštěvností rodin s dětmi. V rámci města je vhodné umístění na rušných ulicích, frekventovaných zastávkách MHD, na náměstích nebo v nákupních oblastech a centrech.
pondělí
12.11.2018
Značka Skibi Kids funguje na trhu již 12 let. V Plzni otevřela svou první franšízovou prodejnu s dětským oblečením a doplňky.
 

Zkušenosti s provozováním vlastních prodejen s dětským sortimentem přiměly majitele české sítě Skibi Kids k vytvoření franšízového konceptu, který jim umožňuje expandovat do všech koutů republiky. Doposud je možné obchody této značky najít jen v obchodních centrech, nyní se však chce zaměřit také na otevírání kamenných prodejen v centrech měst. „V současné době vidíme na českém trhu potenciál pro otevření 8 až 10 dalších poboček,“ prozrazuje spolumajitelka sítě Skibi Kids Kateřina Princová s tím, že momentálně probíhají jednání s potenciálními franšízanty, kteří by své obchody mohli otevřít na podzim roku 2019.

První franšízovou prodejnu otevřelo Skibi Kids v Plzni Galerii Slovany. Její majitelkou se stala Kateřina Čechurová. Jak sama přiznává, to, že je dnes franšízantkou Skibi Kids, je do jisté míry dílem náhody. „Chtěla jsem si otevřít vlastní obchod s produkty značky Reima. Obrátila jsem se tedy na vedení Skibi Kids s tím, že bych se ráda dozvěděla, jaké jsou velkoobchodní ceny tohoto outdoorového oblečení pro děti. Tehdy jsem o možnosti franšízy nic nevěděla. Nakonec jsme se po několika jednáních dohodli, že se stanu franšízantkou tohoto konceptu v Plzni,“ říká Kateřina Čechová.

Nabídka obchodů Skibi Kids zahrnuje několik druhů sortimentu zboží pro děti, a to oblečení a obuv Skibi Wear, sportovní potřeby Skibi Sport, hračky Skibi Play, doplňky do dětských pokojů Skibi Home a potřeby do školy a školky Skibi School. Otevření prodejny trvá zhruba 8 až 10 měsíců od uzavření franšízové smlouvy. Jak vysvětluje Kateřina Princová, vhodné měsíce pro otevření prodejny jsou vždy srpen, kdy startuje kolekce podzim/zima, a únor, kdy na pulty přichází kolekce jaro/léto. Součástí Skibi Kids je stále vyvíjený, moderní e-shop a vlastní informační, skladový a prodejní systém, jehož výhod využívají společně všechny pobočky.

Franšízant jako tvář obchodu

Zájemcům o franšízu poskytne franšízor mimo jiné asistenci při výběru vhodné lokality pro obchod, a to včetně jednání s majiteli nemovitostí o nájmu. Samozřejmostí je pak pomoc se zařizováním prodejny a také předání know-how potřebného nejen pro její otevření, ale také následné úspěšné vedení. V rámci franšízového balíčku zajistí poskytovatel licence také školení, nejen pro budoucího franšízanta, ale také pro jeho zaměstnance. Ta probíhají nejen před otevřením obchodu, ale také průběžně během celé doby spolupráce. Smlouvu s franšízanty podepisuje Skibi Kids na 5 až 10 let. „Naším cílem je, aby se držitel naší franšízové licence aktivně podílel na chodu své pobočky. Zákazníci by ho tak alespoň občas měli najít za jejím pultem,“ upozorňuje Kateřina Princová.

Při rozjezdu podnikání musí franšízant počítat s investicemi do kompletního zařízení a vybavení, včetně první sezónní předobjednávky zboží a také s investicí do franšízové licence Skibi Kids. Celková prvotní investice do zapojení se do franšízy, vybudování a vybavení prodejny je cca 1 až 2 milion korun podle velikosti a místa prodejny. Nutné je také mít k dispozici prostředky na pořízení a udržování skladové zásoby podle velikosti a místa prodejny ve výši zhruba 1,5 až 2 milionů korun. Franšízant by měl mít minimálně 40 procent vlastních prostředků. V průběhu spolupráce každý franšízant odvádí průběžné poplatky, jejichž výše je odvozena od jeho výše tržeb. 


Nejnovější tipy a informace / Důležitou součástí franšízového balíčku jsou školení pro franšízanty i jejich zaměstnance. Ta probíhají po celou dobu spolupráce, a to buď přímo na prodejně franšízanta, nebo v obchodech franšízora, jak potvrzuje Kateřina Čechová, majitelka franšízové prodejny v Plzni.